شرط برگزاری آنلاین جشنواره «فجر»/«رستاخیز» اکران اینترنتی می‌شود؟

حسین انتظامی رییس سازمان سینمایی در اولین نشست رسانه‌ای خود در سال ۹۹ درباره انتقال وظیفه نظارت بر فضای مجازی به سازمان صداوسیما تأکید کرد در این زمینه منتظر تصمیم مراجع بالادستی هستند. به گزارش سینما خراسان، اولین نشست رسانه‌ای حسین انتظامی رییس سازمان سینمایی در سال ۹۹ با همراهی مسعود نجفی مدیر روابط عمومی […]


حسین انتظامی رییس سازمان سینمایی در اولین نشست رسانه‌ای خود در سال ۹۹ درباره انتقال وظیفه نظارت بر فضای مجازی به سازمان صداوسیما تأکید کرد در این زمینه منتظر تصمیم مراجع بالادستی هستند.

به گزارش سینما خراسان، اولین نشست رسانه‌ای حسین انتظامی رییس سازمان سینمایی در سال ۹۹ با همراهی مسعود نجفی مدیر روابط عمومی این سازمان بدون حضور خبرنگاران و از طریق طرح سوالات به‌صورت مکتوب و تلفنی برگزار شد.

این اولین نشست رسانه‌ای حسین انتظامی بعد از همه‌گیری بیماری کووید ۱۹ است که به شکل مجازی از طریق سایت رسمی سازمان سینمایی و صفحه اینستاگرام این سازمان به‌صورت زنده پخش شد.

آخرین نشست رسانه‌ای حسین انتظامی با اصحاب رسانه بیش از یک سال پیش و در تاریخ ۳۰ اردیبهشت سال گذشته برگزار شده بود.

مسعود نجفی در ابتدای این نشست مجازی ضمن اشاره به مناسبت «روز خبرنگار» برای برگزاری این نشست رسانه‌ای درباره فرآیند برگزاری این نشست رسانه‌ای و ترتیب طرح سوالات شفافی و مکتوب اصحاب رسانه توضیحاتی ارائه کرد.

حسین انتظامی هم در آغاز ضمن تبریک عید سعید غدیر و روز خبرنگار، اشاره کرد که ترجیح می‌دهد بدون ارائه گزارش‌های مرسوم، این نشست با طرح سوالات از سوی اصحاب رسانه آغاز شود.

تصمیم‌گیری درباره جشنواره‌های سینمایی

رئیس سازمان سینمایی در پاسخ به اولین سوال درباره برگزاری جشنواره‌های سینمایی در طول سال ۹۹ با توجه به استمرار شیوع کرونا توضیح داد: ما با پنج دبیر جشنواره‌های سینمایی جلساتی داشته‌ایم و سناریوهای مختلفی را برای برگزاری جشنواره‌ها بررسی کرده‌ایم. یکی از این بخش‌ها هم برگزاری آنلاین است. بخش اصلی جشنواره‌ها جنبه رقابت، بازار، آموزش و… است بنابراین دوستان ما در دبیرخانه‌ها روی مدل‌های مختلف بررسی می‌کنند که یا توجه به وضعیت کرونا ببینیم چقدر از جشنواره را به صورت معمول و چقدر را به صورت مکمل و آنلاین برگزار کنیم.

وی افزود: حتی در بخش بازار دوستان ما در فارابی تجربیاتی داشته‌اند. جشنواره‌هایی مثل فیلم کوتاه و مستند که فیلمسازان تلاش می‌کنند کارهای‌شان دیده شود شاید بشود مسیری برای دیدن شدنشان اندیشید ولی برای جشنواره‌های تجاری که امکان دزدیده شدن آثار وجود دارد، شاید باید به‌دنبال راهکارهای دیگری باشیم.

منتظر تعیین تکلیف مراجع بالادستی در نظارت بر فضای مجازی هستیم

انتظامی در پاسخ به سوالی درباره واگذاری صدور مجوز محتوای فضای مجازی از ارشاد به صداوسیما توضیح داد: ما در فناوری‌های نوپدید از جمله وی او دی‌ها نیازمند تعریف جدیدی در حکمرانی فرهنگی در فضای مجازی هستیم که برداشت‌های متفاوت دستگاه‌ها اصلاح شود. مراجع قانونگذاری در این زمینه تصمیم‌گیر هستند و جمع بندی توسط آن‌ها مبنای عمل همه دستگاه‌ها خواهد بود.

انتظامی در پاسخ به سوال دیگری درباره واگذاری امتیاز مجوز وی‌اودی‌ها به سازمان صداوسیما و سکوت سازمان سینمایی در این زمینه بیان کرد: باز هم تأکید می‌کنیم. ما منتظر تعیین تکلیف مراجع بالادستی هستیم تا تکلیف دستگاه از جمله وزارت ارشاد را روشن کند.

رئیس سازمان سینمایی در پاسخ به سوالی دیگر درباره زمزمه‌های انحلال شورای پروانه ساخت هم گفت: وضعیت این است که شورای پروانه ساخت به کار خود ادامه می‌دهد نوع سیاستگذاری در این چهارچوب به سیاستگذاری‌های وقت برمی‌گردد.

تصمیم‌گیری برای اکران در ستاد کرونای سازمان سینمایی

انتظامی درباره حواشی رخ داده برای انتخابات شورای صنفی نمایش توضیح داد: اتفاقاً این شورا همان‌طور که از نامش معلوم است شورایی صنفی است که همه ذی‌نفعان در امر اکران در آن حضور دارند. پخش‌کنندگان، سینماداران، تهیه‌کنندگان و حوزه ارزشیابی. مطابق تبصره نظام‌نامه اکران در صورتی که یکی از صنوف که به صورت سنتی عضو شورا هستند جامعیت لازم را نداشته باشند و یا نتوانند و نخواهند نماینده‌ای را معرفی کنند، به دلیل متوقف نماندن کار اکران معاونت نظارت فردی را معرفی می‌کند. این مسیر طی شد. یکی از پیشنهاداتی که ما شد این بود که تا زمان رفع شرایط فوق‌العاده ناشی از کرونا، ستاد کرونا که در سازمان سینمایی تشکیل شده است، عهده‌دار تصمیم‌گیری در زمینه اکران باشد، کمااینکه در حال حاضر هم همین روند طی می‌شود.

رئیس سازمان سینمایی در پاسخ به انتقادی درباره توجه به رسانه‌های رسمی نسبت به رانت اطلاعاتی برخی از کانال‌های مجازی، بر رویکرد سازمان سینمایی برای توجه به فضای رسمی رسانه‌ای تأکید کرد و کیفیت برگزاری این نشست رسانه‌ای را یکی از مصادیق آن عنوان کرد.

تصمیم درباره اکران آنلاین «رستاخیز» با مالکان فیلم است

انتظامی درباره امکان اکران آنلاین فیلم «رستاخیز» در مجوز عرضه این فیلم در نمایش خانگی در سال ۹۸ صادر شده و عرضه آن به‌صورت آنلاین یا وی‌اودی از نظر سازمان سینمایی منعی ندارد و تصمیم درباره آن برعهده مالکان است مانند همه فیلم‌های دیگری که مجوز نمایش دارند اما بنا به صلاحدید مالکان فیلم در این زمینه تصمیم می‌گیرند.

وی تأکید کرد: فارابی تنها یکی از مالکان فیلم رستاخیز است که در مجموع باید مالکان درباره عرضه آن تصمیم‌گیری کنند.

از نظر تعداد فیلم مشکلی برای برگزاری «فجر» نداریم

انتظامی در پاسخ به سوال دیگری درباره تأثیر شرایط تولید این روزهای سینمای ایران بر امکان برگزاری جشنواره فیلم فجر تأکید کرد: درباره جشنواره فیلم فجر فعلاً بنای ما بر برگزاری است یکی از پیش‌فرض‌های برگزاری هر جشنواره، حضور تعداد لازم و کافی فیلم برای برگزاری است.

وی تأکید کرد: طبق اطلاعاتی که از تولید داریم تولید در جریان است پیش‌بینی ما این است که فیلم به اندازه کافی برای برگزاری جشنواره داریم. یکی از مواردی که به جشنواره شکوه می‌دهد حضور مردم است و باید بررسی کنیم ولی اگر تولید به اندازه کافی نداشته باشیم باید در این مورد بررسی کنیم.

سیاست‌های حمایتی سازمان سینمایی از سینمای فرهنگی

رییس سازمان سینمایی در پاسخ به سوالی انتقادی درباره ساخت فیلم‌های سخیف هم اظهار کرد: سیاست‌ها خودشان را در برنامه‌ها و اقدامات هر دستگاه که مدعی آن است، نشان می‌دهند. اگر سازمان سینمایی ادعا می‌کند توجه من به فیلم‌های فرهنگی است، باید ببینیم این سیاست‌ها در زمینه حمایت‌ها چگونه خود را نشان می‌دهند.

وی افزود: سال گذشته در مرکز گسترش بحث تولید فیلم‌های کم بودجه مطرح شد و امسال هم این موضوع با جدیت پیگیری می‌شود باید به سینماگران جوان کمک شود تولید داشته باشند سیصد میلیون به ده فیلم داده می‌شود و به تدریج نام آن‌ها اعلام می‌شود یا سیاست همین مرکز در اکران فیلم‌های هنر و تجربی از دیگر موارد است. تا این فیلم‌ها دیده شود و… با توجه به اینکه شورای پروانه ساخت دو ماه اول سال تعطیل بود کلاً ده جلسه داشتیم و زمینه ورود تهیه‌کنندگان اول که عمدتاً جوان هستند فراهم شده است.

انتظامی ادامه داد: در انجمن سینمای جوان در سال ۹۸ نسبت به ۹۷ رشد هفت برابری داشته‌ایم. ما این سیاست را داشتیم که ایران تهران نیست. امسال شش هفتم این اعتبار برای فیلمسازان جوان غیرتهرانی به منظور استعدادیابی می‌شود. نظامات اکران را صرفاً این سیاست‌ها تعیین نمی‌کند، می‌شود سیاست‌های محدودکننده برای فیلم‌هایی که جنبه فرهنگی در آن‌ها کمتر است در شوراها دیده شود.

دستیاران کارگردانی که درخواست فیلمسازی‌شان رد شده؛ مجدد اقدام کنند

انتظامی درباره حضور استعدادهای تازه در عرصه‌های مختلف فیلمسازی و حواشی مرتبط با صدور پروانه کارگردانی برای یک چهره اینستاگرامی اظهار کرد: اصرار داریم نوبت‌ها هم منتشر شود چون انضباط بیشتر می‌شود و همه از کارها مطلع می‌شوند و کمک می‌کنند چهره‌های وزین‌تری داشته باشیم ضمن اینکه کمک می‌کنند در شرایط مساوی حق افراد دوباره بررسی شود. من مطلع شدم برخی سوابق دستیار کارگردانی داشته‌اند اما رد شده‌اند از همین جا اعلام می‌کنم دوباره تقاضا بدهند. ما باید سیاست‌هایمان را بر همین اساس تنظیم کنیم و به جوانان بها بدهیم.

امکان برگزاری آنلاین جشنواره فجر وجود دارد؟

وی درباره امکان برگزاری آنلاین جشنواره فیلم فجر اظهار کرد: بخشی از برگزاری جشنواره‌ها به تعداد تولیدات برمی‌گردد، اما در حوزه نمایشی برای فیلم‌های تجاری اگر بخواهیم نمایش آنلاین داشته باشیم امکان حضور این آثار نیست چون به سرقت می‌روند. از همکارانم در ستاد صیانت خواهش کرده‌ام راهکارهایی برای این ماجرا پیدا کنند.

انتظامی تأکید کرد: برگزاری آنلاین شاید برای جشنواره فیلم کودک قابل توجیه باشد، چون جنبه تجاری کمتری دارد. اگر نتوانیم پلتفرم‌هایی داشته باشیم و امنیت آن‌ها تأمین نباشد امکان برگزاری آنلاین نداریم.

انتظامی درباره حمایت‌ها از سینماهای آسیب دیده از کرونا هم گفت: تعداد قابل توجهی از سینما در مالکیت حوزه هنری است و در ناوگان سینمایی قدر قابل توجهی دارند و البته تصمیماتی برای سینماها و مالکان فیلم‌ها در نظر گرفته شده که اعلام هم شد. ما فرقی بین دولتی‌ها و غیردولتی‌ها نگذاشته‌ایم. تجهیز سینماها از دیگر سیاست‌های ما بوده است.

رئیس سازمان سینمایی در ادامه بخشی از سیاست‌های حمایتی این سازمان از سینماها و فیلم‌ها در شرایط کرونایی که پیش‌تر درباره آن اطلاع‌رسانی شده بود، تشریح کرد.

چرا برخی فیلم‌ها گواهی مالکیت ندارد؟

وی درباره ورود سینما به بورس و صدور گواهی مالکیت فیلم‌ها و انتشار فهرست مالکان اظهار کرد: نفس اینکه محصولات فرهنگی و حتی برندها وارد بورس شوند باید مورد استقبال همه قرار بگیرد، چون ظرفیت بیشتری ایجاد می‌کنند و رقابت‌های مثبت ایجاد می‌کند. درباره لیست گواهی هم باید بگویم مربوط به فیلم‌هایی است که درخواست گواهی داده‌اند و این مجوز برای آنها صادر شده نه همه فیلم‌ها.

انتظامی تأکید کرد: تدبیر خوب همکاران ما این بود که اعلام کردند گواهی مالکیت از این به بعد دائمی است. بعضی وقت‌ها مالکیت اثر مربوط به کسانی است اما ممکن است رایت آن‌ها را واگذار کرده باشند که در گواهی‌ها ثبت می‌شود همه آن‌ها بارکد دارند که اعتبار آن‌ها به راحتی قابل راستی‌آزمایی است. بنابراین کسانی که در این لیست نیستند چنانچه تهیه‌کننده یا یکی از مالکان درخواست کنند، سهم هر کدام مشخص می‌شود و وقتی مجموع سهام درست تنظیم شد، گواهی صادر می‌شود. اگر کسی ادعایی دارد می‌تواند مراجعه کند و همکاران ما رسیدگی می‌کنند. اگر کسی بیاید و مدعی شود به طور خودکار گواهی مالکیت باطل می‌شود.

رئیس سازمان سینمایی درباره ایده راه‌اندازی شورای صنفی نمایش آنلاین هم بیان کرد: با توجه به اینکه یکی از ظرفیت‌های اصلی نمایش اکران آنلاین است چیزی شبیه شورای صنفی برای حوزه آنلاین هم می‌توانیم داشته باشیم. نمایندگان پلتفرم‌ها باشند و ترافیک را کنترل کنند و ضوابط را تعریف کنند یکی از گلایه‌های تهیه‌کنندگان این است که آمار قابل راستی آزمایی نیست ولی با «سمفا» می‌شود فروش و بلیت‌ها را به درستی دید و در حوزه آنلاین هم می‌شود چنین موضوعی را دید.

وی در پاسخ به سوالی درباره تأخیر در معرفی دبیر سی‌ونهمین جشنواره فیلم فجر هم توضیح داد: درباره دبیران هم هرکدام از جشنواره‌ها وقتی به زمان برگزاری نزدیک شویم، دبیر آن اعلام می‌شود.

اجازه جابه‌جایی ردیف‌های بودجه‌ای را نداریم

انتظامی در پاسخ به سوال سینما خراسان درباره بودجه سازمان سینمایی و جشنواره‌های برگزار نشده اظهار کرد: مطابق روال دیوانی برای ردیف‌های مختلف قانونا حق ندارند که اگر اعتباری برای تولید هست برای اکران خرج کنند این یک قاعده است و جابجا کرد ردیف‌ها تخلف است. خیلی وقت‌ها سوءاستفاده مالی نشده بلکه مدیر به تشخیص خود اعتبارات را جا به جا می‌کند.

وی افزود: حتی اگر فرض بر این باشد که جشنواره‌هایی برگزار نشود، نمی‌توانیم بودجه آن را جای دیگر خرج کنیم. مگر اینکه توافقی با دیوان محاسبات صورت بگیرد مطابق اسناد جشنواره‌های سال گذشته بخش قابل توجهی از جشنواره‌ها از حامیان مالی جذب می‌شود و این روال رو به افزایش است و سهم سازمان سینمایی قابل توجه نیست ولی امید داریم جشنواره‌ها را برگزار کنیم.

رئیس سازمان سینمایی در پاسخ به سوال دیگری درباره اجرایی نشدن مهمترین دستورکار سمفا در زمینه تقسیم درآمد حاصل از فروش فیلم‌ها میان سینمادار و صاحبان فیلم توضیح داد: مطابق مصوبه‌ای که ما در ستاد کرونا در سازمان سینمایی داشتیم تمام درآمد حاصل از فیلم به سینمادار می‌رسد. اصولاً آن امکان و فرمول در سمفا دیده شده که انحصار از بین برود.

این خبر تکمیل می‌شود…