کارگاه فیلم سازی یک روزه نرگس آبیار کارگردان فیلم های سینمایی «شبی که ماه کامل شد» و « نفس» در سالن سینما اصغرزاده مشهد برگزار گردید. در این کارگاه نرگس آبیار ضمن تشریح مراحل ساخت یک فیلم سینمایی به بیان چگونگی ارتباط کارگردان و فیلم بردار پرادخت. وی افزود : برای من به عنوان […]
کارگاه فیلم سازی یک روزه نرگس آبیار کارگردان فیلم های سینمایی «شبی که ماه کامل شد» و « نفس» در سالن سینما اصغرزاده مشهد برگزار گردید.
در این کارگاه نرگس آبیار ضمن تشریح مراحل ساخت یک فیلم سینمایی به بیان چگونگی ارتباط کارگردان و فیلم بردار پرادخت.
وی افزود : برای من به عنوان فیلمساز همیشه مهم است که فیلمبردار تجربه ساخت مستند را در کارنامه اش داشته باشد چراکه از نظر من یک فیلم خوب محصول موقعیت های بداهه بازیگرانی است که بدون آمادگی قبلی و سر صحنه خلق می شود.
آبیار«سرعت عمل» در تصویربرداری را به عنوان ویژگی اصلی یک فیلمبردار خوب عنوان کرد وتصریح نمود:
فیلمبرداری می تواند از سرعت عمل قابل قبولی برخوردار باشد که سابقه تصویربرداری در فیلم مستند را داشته باشد.
در ادامه نرگس آبیار ضمن توضیح شرایط فیلمبرداری در فیلم «شبی که ماه کامل شد» و فیلم « نفس» افزود : از نظر من برای فیلمساز فرم از محتوا جدا نیست و فرم در خدمت محتواست. در تمام فیلم هایم و از جمله این دو فیلم تلاش کردم که در هیچ کجا حضور من به عنوان کارگردان حس نشود بنابراین فکرمی کنم فرم در خدمت محتوای فیلمنامه است و این امر باعث می شود تا فیلمساز به فراخور محتوا سبک های متفاوتی را تجربه کند، چنان که بزرگانی همچون«کوبریک» آثار بسیار متفاوتی خلق کردند.
آبیار دو عامل گذشت زمان و کسب تجربه را به عنوان عوامل موثر در شکل گیری سبک های مختلف فیلمسازی برشمرد و بیان کرد : به همین علت پس از فیلمی همچون « اشیاء از آنچه در آینه می بینید به شما نزدیکتر است» به سراغ فیلم های دیگری همچون « شیار ۱۴۳» و « نفس» رفتم.
وی با اشاره به اهمیت تلاش گروه برای ایجاد یکپارچه گی مابین اجزاء فیلم افزود : تمام افراد دخیل درساخت یک فیلم اعم از کارگردان، فیلمبردار و… باید با از خودگذشتگی تلاش کنند تا هیچکدام از اجزا و ارکان فیلم به صورت منحصر به فرد و به عنوان یک بخش منفک از بدنه یکپارچه فیلم، به چشم مخاطب نیاید.
وی در ادامه ضمن تشریح روند ساخت فیلم های شیار ۱۴۳ و نفس به بیان مشکلات در زمینه تبدیل آثار ادبی به آثار سینمایی پرداخت و گفت : این دو فیلم برگرفته از دو رمان من به همین نام است که پیشتر تالیف و منتشر گردید. تبدیل یک متن ادبی به فیلم و غلبه بر جنبه های ادبی یک قصه و در برابرآن تقویت جنبه های سینمایی آن ، از چالش های پیش رو در این حوزه است که هر فیلمسازی می تواند با آن مواجه شود.علت این که در فیلم «نفس» به سراغ انیمیشن رفتیم هم همین مسئله بود. زیرا انیمیشن امکان انتقال تخیل موجود در متن قصه را به فیلم فراهم می کند.
نرگس آبیار ارتباط مناسب فیلمساز با عوامل و خصوصا بازیگران کودک را به عنوان عنصر اصلی موفقیت کارهایی که به ژانر مستند نزدیک هستند ، ارزیابی کرد و افزود :
در فیلم نفس ارتباط ما با عوامل کار همچون اعضای یک خانواده شد و این تعامل نزدیک با بازیگران و خصوصا بازیگر خردسال کار به خوبی صورت گرفت و به کمک مدیر فیلمبرداری «ساعد نیک ذات» توانستیم بازی خوبی از بازیگر خردسال کار بگیریم و اگراین فضای دوستانه نبود هیچوقت نمی توانستم این فیلم را بسازم.
در این کارگاه یک روزه که با مساعدت اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، انجمن سینمای جوان مشهد توسط آموزشگاه آزاد سینمایی آبرنگ برگزار شد ، ساعد نیک ذات مدیر فیلمبرداری فیلم «نفس» نیز در زمینه تاثیر تخصص و تکنولوژی در فیلم هایی نظیر «شبی که ماه کامل شد» و «نفس» به ارائه بحث و گفتگو پرداخت.
وی افزود : تولید یک اثر سینمایی مانند هرمی است که از نظر اندیشه مربوط به کارگردان و از نظر اقتصادی مربوط به تهیه کننده است و مانند تولید عکاسی انفرادی نیست.فیلم تولید واژه ها به تصویر است، فیلمبردار باید انعطاف پذیری داشته باشد و به نقاط مشترکی با کارگردان فیلم از نظر ذهنی و کاری برسد و منظورم این است که با یک اشاره حرف یکدیگر را بفهمند و این اتفاق باید در همان چند روز اول فیلمبرداری ایجاد شود.
Δ