«خاموشان» براساس یک خاطره شکل گرفت/ نگاه تفکرمحور به مضامین مذهبی

خیرالله تقیانی‌پور نویسنده نمایش «خاموشان» درباره شکل‌گیری ایده این اثر نمایشی و نگاهی که در نگارش آثاری با مضمون مذهبی دارد، سخن گفت. به گزارش پایگاه خبری سینما خراسان، خیرالله تقیانی‌پور نویسنده و کارگردان تئاتر که این روزها نمایشنامه «خاموشان» را به کارگردانی علی سلیمانی در مقام نویسنده روی صحنه دارد درباره پرداختن به مضامین […]


خیرالله تقیانی‌پور نویسنده نمایش «خاموشان» درباره شکل‌گیری ایده این اثر نمایشی و نگاهی که در نگارش آثاری با مضمون مذهبی دارد، سخن گفت.

به گزارش پایگاه خبری سینما خراسان، خیرالله تقیانی‌پور نویسنده و کارگردان تئاتر که این روزها نمایشنامه «خاموشان» را به کارگردانی علی سلیمانی در مقام نویسنده روی صحنه دارد درباره پرداختن به مضامین مذهبی و نگارش چنین آثاری، گفت: نمایشنامه «خاموشان» اثری اجتماعی است که به ماجرایی که در پیاده‌روی اربعین برای عده‌ای رخ می‌دهد و باعث به چالش کشیدن رفتارهای آن‌ها در گذشته می‌شود، می‌پردازد.

وی ادامه داد: من پیش از این نیز در سال ۹۲ نمایشنامه «سمنو» را که به کارگردانی جواد نوری در تئاتر شهر اجرا شد در همین حال و هوا نوشته بودم. البته نگاه من به نمایش‌های به اصطلاح مذهبی، نگاهی تفکرمحور است به شکلی مخاطب وقتی از سالن بیرون می‌آید صرفا به سوگ ننشیند بلکه به تعقل برسد و به اتفاقی که قرن‌ها پیش رخ داده بیندیشد. البته نمایش‌هایی که با این مضمون می‌نویسم طبیعتا چاشنی‌هایی هم برای همراه کردن مخاطب دارد که «خاموشان» از این قاعده مستثنی نیست.

تقیانی‌پور درباره شکل گیری ایده این اثر نمایشی توضیح داد: سال ۹۲ یا ۹۳ ما سفری در اربعین به کربلا داشتیم که این مسافرت همزمان شد با حمله داعش به عراق. این اتفاق خاطره مشترک من، علی سلیمانی، جواد نوری، هادی عطایی و علیرضا نوری و تعداد دیگری از دوستانمان است. مدتی قبل علی سلیمانی از من خواست این خاطره را با پرداختی جدید به نمایشنامه تبدیل کنم که با وجود فرصت کمی که داشتم این اتفاق افتاد و نمایش برای اجرا آماده شد.

این کارگردان تئاتر درباره مضمون نمایشنامه توضیح داد: معتقدم تا سکوتی از جانب خواص رخ ندهد شاهد فاجعه‌ای نخواهیم بود و هر اتفاق و فاجعه‌ای که در طول تاریخ رخ داده است براساس سکوت و چشم پوشی خواص روی آن رخداد بوده است. این مساله مربوط به قرن‌ها قبل نیست بلکه این روزها هم شاهد چنین اتفاقاتی هستیم. فکر می‌کنم کسانی که در برابر فجایع سکوت می‌کنند عامل بروز و در واقع تشویق و ترویج کننده فسادها و جنایت‌های بزرگ هستند. نمایشنامه «خاموشان» هم نقبی می‌زند به افرادی که در طول تاریخ سکوت کردند و خاموش بودند؛ شاید اگر آن‌ها به زبان می‌آمدند و سکوت نمی کردند، شاهد اتفاقاتی تلخ نبودیم و می‌شد از حوادثی پیشگیری کرد.

وی افزود: قصه نمایش درباره تعدادی دوست است که در مقابل اتفاقی هولناک سکوت کردند و این عذاب وجدان مدام با آن‌هاست و اذیتشان می‌کند. این دوستان در سفر پیاده روی اربعین به منزل فردی می‌روند که خودش همراه با داعش بوده و نیروی رسانه‌ای داعش بوده است به شکلی که همه اتفاقات و جنایت‌های آن‌ها را از پشت دوربین می‌دیده اما سکوت می‌کرده است و حالا تواب شده اما نمی تواند سکوتش را بشکند چون خودش شریک جرم است. این برخورد در واقع آینه این گروه دوستان می‌شود و یاد پنهان کاری خودشان می‌افتند. در نمایش گریز کوچکی هم به واقعه کربلا و سکوت خواص کوفه زده می‌شود که باعث وقوع آن فاجعه بزرگ صحرای کربلا شد.

تقیانی پور در پایان درباره دیگر فعالیت هایش بیان کرد: نمایش «برگشتن» به کارگردانی حسین مسافرآستانه را به عنوان نویسنده در نوبت اجرا دارم که قرار است از ۸ آبان ماه در سالن چهارسو مجموعه تئاترشهر به صحنه برود. داستان نمایش در رابطه با خانواده شهیدی است که تماس‌های مشکوکی با آن‌ها گرفته می‌شود و مشخص می‌شود که انگار عزیز مفقود شده شان قرار است برگردد و در این میان شاهد اختلافاتی هستیم که برادر خانواده با اطرافیان دارد …

نمایش «خاموشان» به نویسندگی خیرالله تقیانی‌پور و کارگردانی علی سیلمانی تا ۱۴ آبان ساعت ۱۹:۳۰ در تماشاخانه مهر به نشانی خیابان سمیه نرسیده به خیابان حافظ روی صحنه می‌رود.