اشتباهاتی که به اجرای «بروج» راه یافتند

کارگردان نمایش «بروج» گفت: در این نمایش بیشتر تاکید بر ساختن قاب‌های زیبا و چشم‌نواز داشته است تا اینکه پیام و درک داستان توسط مخاطبان برایش اهمیت داشته باشد.

به گزارش روز دوشنبه سینما خراسان به نقل از خبرگزاری مهر ، فرنود سمیع که مجدداً اجرای خود را در پردیس تئاتر شهرزاد آغاز کرده است، درباره این اثر نمایشی افزود: قرار بود نمایش اول مردادماه به صحنه برود اما چون گروه‌هایی بودند که اجرایشان به تعویق افتاده بود نمایش ما نیز از ۱۳ مرداد به صحنه رفت ولی با تعطیلی ۶ روزه تهران کار مجدداً متوقف شد و از چند روز قبل دوباره اجرای خود را آغاز کرد.

وی درباره ویژگی‌های نمایش توضیح داد: بروج جمع مکثر برج‌ها است و نمایشی تجربی به حساب می‌آید. نمایشنامه نوشته معین رمضانی از اعضای گروه «کلایدوک» است که پیش از این آثار دیگرش را هم به صحنه برده بودیم. زمانی که متن را خواندم از این نظر برایم جذاب بود که احساس کردم جای کار زیادی دارد و چون می‌خواستیم کار تجربی انجام دهیم این نمایشنامه که در آن مدام زمان عقب و جلو می‌شود و تایم لاین مشخصی ندارد و در هر لحظه بازه کوچکی از این زمان را نشان می‌دهیم و بعد به عقب یا جلو برمی‌گردیم، برای اجرا مناسب بود. البته در فرایند تمرین‌ها به فرم نهایی اجرا رسیدیم و حتی برخی صحنه‌هایی که در نمایش وجود دارد حاصل اشتباه بازیگران حین تمرین‌ها بود و چون دیدیم که به بهتر شدن کار کمک کرده است آن را وارد نمایش کردیم.

وی ادامه داد: «بروج» درباره ۲ زندانی است که در یک عالم عجیب و غریب و غیرواقعی زندانی هستند. شخصیت زن داستان تازه وارد زندان شده اما شخصیت مرد مدت‌ها در این مکان بوده است. شخصیت زن به دنبال راهی است که از زندان خارج شود و بقیه را از وضعیت خودشان آگاه و بتواند با دخترش دیدار کند. وضعیت این زندان نیز به شکلی است که زندانیان می‌توانند با دادن تعهداتی کسی را که می‌خواهند ببینند اما در واقع هولوگرام آنها را می‌بینند و نمی‌توانند با عزیزانشان صحبت کنند. وضعیت دیگری وجود دارد که آنها می‌توانند وارد خواب کسی که می‌خواهند بشوند و از این طریق با آن‌ها صحبت کنند که البته این اقدام غیرمجاز است.

سمیع در پایان صحبت‌هایش متذکر شد: انتظار نداریم که مخاطبان ما ۱۰۰ درصد داستان را درک کنند و حتی اگر ۵۰ درصد از قصه را متوجه شوند برای ما کافی است چون مساله مهمتر برای ما این است که مخاطب بیشتر فرم‌ها و قاب‌های زیبایی را ببیند و کار از لحاظ بصری برایش جذاب باشد و پیام و داستان در اولویت پایین‌تری برایمان قرار داد از این رو زیاد مهم نیست که مخاطبان داستان را متوجه شوند یا خیر و یا اینکه تمام نقاط تاریک داستان را پیدا کنند. از نظر ما این مساله که مخاطب برداشت شخصی خودش را از اجرا داشته باشد؛ برداشتی که شاید اصلاً مد نظر ما هم نبوده است، جذابیت زیادی دارد. هم نمایشنامه و هم نمایش، آثار تاویل پذیری هستند و خوشبختانه بازخورد مخاطبان نیز از اجرا خوب بوده و تماشاگران برداشت‌های متفاوتی از اجرا داشته‌اند که همین مساله مد نظر ما بوده است.

“ارشیا اعتمادی” و “مهرانا فیروزی” بازیگران نمایش «بروج» هستند که تا ۱۱ شهریور ماه در سالن صنوبر پردیس تئاتر شهرزاد روی صحنه است.

نهال