صعود کمدی به قله ابتذال

دیدن فیلمهای آنتیک ،کفایت مذاکرات ،صددام و تاکسیدرمی در جشنواره امسال فیلم فجر ثابت کرد مسیری که سالهاست با فیلم های به اصطلاح کمدی شروع شده است به ایستگاه پایانی خود یعنی فتح قله های ابتذال نزدیک شده است و با بودن در جشنواره میخواهند برای خود اعتبار و آبرو جمع کنند. آبرویی برای کمدی های سخیف شان که توانایی گرفتن حتی یک خنده از مخاطب را ندارد مگر اینکه با پایین تنه او شوخی کنند!!!

به گزارش سینما خراسان، باید پرسید چرا و چگونه به اینجا رسیده ایم که در مهمترین فستیوال سینمایی کشور،کمدی هایی ببینیم که سال های نوری از سینما و طنز فاصله گرفته اند. فراموش کرده ایم که از زمان تولد سینما،کمدی ها قرار بود در اوج هنرنمائی و ایجاد خنده با طعنه و کنایه، نکاتی را یادآور شوند که دیگران جسارت بیان آن را نداشتند و ضمن شوخی و طنز، مفهومی را غنا بخشند که مخاطب را در عین خنده به فکر فرو بَرد.

اما متأسفانه با گذشت زمان،نوعی از مسخره بازی و لودگی در متن ها پدیدار شد که با قوام بخشیدنِ رفتار و گفتار بازیگرانِ گیشه پسند به اوج قله ابتذال رسیده است و با کشیدن خط قرمز بر اخلاقیات،پا را فراتر گذاشته اند و ضمن شوخی با جبهه و جنگ،اعتقادات و عقاید مردم، برای سود بیشتر خود از هیچ کاری دریغ نکرده اند و با پز دادن آمار فروش،چهره کَریه خود را پنهان نموده اند.

کسانی که متر و معیارشان نه سینماست و نه مردم.بلکه سود و منفعت را بر هر ارزشی، ارزشمندتر میدانند و برای رسیدن به آن هیچ ابایی از قرار دادن شوخی های جنسی،رقص و آواز،کنایه های سیاسی و شوخی با خط قرمز ها در فیلم‌هایشان ندارند.

آنات با سپر کردن این موضوع که فضای شاد فیلم‌هایمان کمک میکند تا مردم برای لحظاتی از دغدغه‌ها و مشکلات خود فارغ شوند به راحتی از زیر تیغ نقد فرار می‌کنند، در حالی که نقد از سر دوستی می آید نه دشمنی و احساس خطری است که سالهاست منتقدان آنرا گوشزد می‌کنند.

تولید این آثار خطرناک می‌تواند ضربه مهلکی حتی به بدنه‌ سینما وارد کند و با سرعتی که در پیش گرفته اند باعث فروپاشی‌های اخلاقی و فرهنگی در جامعه شوند، چرا که ریل گذاری را به سمت و سوی اشتباهی برده اند و کمدی را از یک ژانر خانوادگی که می‌شد زمانی با خیال راحت با خانواده به تماشای آن نشست و از خندیدن به اتفاقات آن لذت برد، به ژانری مستهجن و فرومایه تبدیل کرده اند که گاهی تماشای آن برای افراد بزرگسال هم زجرآور و خجالت آور است.

با این اوضاع و احوال اقتصادی کشور و نداشتن سرگرمی مفرح برای مردم ،هنوز هستند خانواده هایی که از تأثیرات کمدی غافل مانده اند، چون در تشخیص اتفاقات و روند داستان، که به شکل شوخی اتفاق می‌افتند، اشتباه کرده اند و تاثیرات آن را دست‌کم گرفته اند.

برای همین هم در دورهمی ها و سینما رفتن ها،بدون در نظرگرفتن درجه سنی مخاطبین،به تماشای آن‌ها می‌نشینند، غافل از اینکه همین کمدی‌های سطحی و سرشار از شوخی‌های زشت و زننده، تاثیرات زیادی بر نگاه و اخلاق و بینش آنها می‌گذارد و سطح سلیقه شان را به پایین درجه ممکن نزول می‌دهد تا پایانی مناسب فیلم‌هایشان برای جامعه و مردم رقم بزند.

منتقد با شمشیر نقد تا آخرین لحظه برای رسوایی آنان و زدودن زنگار از روح و جسم مخاطب خواهد جنگید حتی اگر به قیمت هو کردن فیلم صددام در جشنواره باشد یا بی همه چیز خواندن فیلم آنتیک در برنامه ای اینترنتی.