نگاهی به کن هفتادوهشتم؛ غافلگیری در راه است

بزرگ‌ترین جشنواره سینمایی جهان در شرایطی آغاز به کار کرده که با توجه به سلیقه هیات داوران این دوره و آثاری که در بخش رقابتی حضور دارند، احتمالا با غافلگیری‌هایی مواجه خواهیم شد که معادله آثار برتر این دوره را به نفع خود تغییر خواهند داد.

به گزارش سینما خراسان ، بزرگ‌ترین و مهمترین جشنواره سینمایی جهان، در شرایطی آغاز به کار کرده که طبق وعده دبیر این رویداد، قرار بود امسال با جشنواره پرسروصدایی مواجه باشیم. اما ترکیب هیات داوران جشنواره (به ریاست ژولیت بینوش) و فیلم‌هایی که در بخش اصلی رقابت می‌کنند، نشان می‌دهد که فعلا و بر روی کاغذ، با رویداد آرامی مواجه هستیم که حتی طی یک ماه اخیر نیز نتوانسته از این بابت، دامنه تمرکزها را متوجه خود کند.

جشنواره امسال با فیلم «یک روز ترک کن» به کارگردانی آملی بونن آغاز خواهد شد. انتخاب فیلمی که ساخته یکی از استعدادهای جدید سینمای فرانسه است، یک انتخاب هوشمندانه برای جشنواره‌ای است که طی سالیان اخیر تلاش کرده تا توجه بیشتری به هنرمندان زن نشان دهد. بنابراین «یک روز ترک کن» را می‌توان از هم‌اکنون یکی از غافلگیری‌های جشنواره امسال قلمداد کرد که با توجه به اکثریت حضور زنان در هیات داوران و علاقمندی که آنها به کشف استعدادهای نوظهور دارند، می‌تواند به اتفاق‌های خوبی برای این اثر ختم شود.

اما هر چه بخش رقابتی کن این دوره، خالی از نام‌های قابل‌پیش‌بینی بزرگ است اما همین فهرست نیز می‌تواند کنجکاوی‌های بسیاری برای سینمادوستان سراسر جهان داشته باشد.

وس اندرسون با «طرح فینیقی» خود، قطعا یکی از مهمترین اتفاق‌های جشنواره امسال را رقم خواهد زد. اندرسون که با افتخارات چندسال اخیر خود، به یکی از چهره‌های موردوثوق کن تبدیل شده حالا با پربازیگرترین و عجیب‌ترین فیلم خود راهی این جشنواره شده است. حضور بنیسیو دل‌تورو، تام هنکس، بیل مورای، ویلم دفو، اسکارلت جوهانسون، برایان کرانستون و بندیکت کامبریج در هر فیلمی، توجه خیلی عظیمی از مشتاقان سینما را جلب می‌کند. حال باید دید فیلمی که که یکی از بخت‌های نمایش در روز افتتاحیه بود، مسیر موفقیت اندرسون در کن را تکمیل خواهد کرد و یا با نظرات عجیبی بدرقه خواهد شد.

ریچادر لینکلیتر نیز با «موج نو» در بخش رقابتی حضور دارد. فیلمی که به پشت‌صحنه یکی از مهمترین آثار ژاک لوک گدار یعنی «از نفس افتاده» پرداخته است. با توجه به محبوبیت فراوان گدار در فرانسه، احتمالا این فیلم لینکلیتر با استقبال خوبی مواجه خواهد شد. با توجه به نظر مساعد فیلم نسبت به سوژه پرداختی، می‌توان انتظار داشت که هم هیات داوران و هم مخاطبان فرانسوی، اقبال خوبی به این فیلم نشان دهند.

داردن‌ها نیز با «خانه مادر جوان» در کن امسال حضور دارند. داردن‌ها که دیگر مقبولیت و محبوبیت دوران گذشته خود را در سینمای جهان ندارند، همچنان با حمایت قابل‌توجه کن مواجه هستند و بنابراین باید از هم‌اکنون منتظر تحویل گرفتن این فیلم از سوی جشنواره باشیم.

در سالی که سینمای آمریکا، سهم قابل‌توجهی در فهرست رقابتی کن دارد، حضور آری آستر نیز می‌تواند اتفاق‌های خوبی را رقم بزند. آستر را سینمادوستان به‌خوبی می‌شناسند. کارگردانی که بیشتر به‌واسطه آثار ترسناکش مطرح شده، این‌بار با یک فیلم تلخ و سیاه قدم در کن گذاشته است. بنابراین پررنگ‌ترین و مهمترین برگ برنده «ادینگتون»، حضور آری آستر در مقام کارگردان است.

یواخیم تریئر امسال با «ارزش عاطفی» در کن حضور دارد. کارگردانی که ۴ سال پیش با «بدترین آدم دنیا»، در سینمای جهان قشقرق به پا کرد حالا با درام خانوادگی دیگری مربوط به خانواده‌ای نروژی قدم در این رویداد گذاشته تا به یکی از کارگردانان مطرح حاضر در کن امسال تبدیل شود.

ژولیا دوکورنو از همان سالی که با «تیتان»، سونامی بزرگی را در کن و فصل جوایز به راه انداخت، به کارگردان مطرحی تبدیل شد. «آلفا» جدیدترین ساخته این کارگردان است که به یکی از کنجکاوی‌برانگیزترین آثار این دوره تبدیل شده است.

«زن و بچه» که با عنوان «مادر و کودک» در کن حضور دارد نیز برای ایرانی‌ها، مهمترین اتفاق کن ۲۰۲۵ است. روستایی که حالا با تجربه «برادران لیلا» در کن حضور دارد، یکی از کنجکاوی‌برانگیزترین آثار امسال را دارد و رسانه‌ها از ماه‌ها پیش، انتظار رونمایی از این فیلم را در کن هفتادوهشتم داشتند.

در کنار این آثار اما «تاریخچه صدا» ساخته الیور هرمانوس، «مغز متفکر» به کارگردانی کلی رایکارد و «بمیر عشق من» ساخته لین رمزی ازجمله آثاری هستند که می‌توانند اتفاق‌های مهمی را در کن امسال رقم بزنند.

حضور فیلم‌های «اِلِنور کبیر» به کارگردانی اسکارلت جوهانسون و «گاه‌شماری آب» ساخته کریستین استوارت در بخش نوعی نگاه، «بالاترین به پایین‌ترین؛ بهشت و دوزخ» ساخته اسپایک لی و «ماموریت: غیرممکن – روزشمار نهایی» به کارگردانی کریستوفر مک‌کوری در بخش خارج از مسابقه، «نه عزیزم» ساخته ایتن کوئن در بخش نمایش نیمه‌شب و «آمروم» به کارگردانی فاتح آکین ازجمله آثار مهم کن این دوره در بخش‌های غیررقابتی است.

با این آثار مهم، کن دوره آرامی پیش‌رو خواهد داشت مگر آن‌که اتفاق غیرمنتظره‌ای برای این رویداد مهم رخ دهد. با توجه به شناختی که از این هیات داوران سراغ داریم، بیشترین نگاه آنها بر روی استعدادهای نوظهور سوار است و بنابراین انتظار غافلگیری در این دوره از کن، اصلا دور از انتظار نخواهد بود.

هفتادوهشتمین جشنواره فیلم کن از ۲۳ اردیبهشت تا ۳ خرداد در فرانسه برگزار است.