به گزارش سینما خراسان، «سندروم پای بی قرار» داستان سرنوشت تلخ مهاجر ایرانی اهل مشهد به نام «فرهاد» در جزیره «مانوس» استرالیا است که به دلیل شرایط سخت زندگی در کمپ مهاجران این جزیره، راهی بیمارستان و دچار مرگ مغزی می شود، اعضای بدن او نیز به شهروندان بیمار استرالیایی اهدا می گردد.
«سندروم پای بی قرار» به نویسندگی علی حاتمی نژاد و کارگردانی عبدالله برجسته در قالب «بلک باکس» در تماشاخانه «کربن» به نمایش درآمد ، این تیاتر برای اولین بار در سال ۱۳۹۶ در مشهد به روی صحنه رفته بود. اما بهار امسال تماشاخانه «کربن» در مشهد با اجرای این تیاتر رسماً فعالیت خود را آغاز کرد.
راوی داستان فرهاد در این تیاتر، خود و اطرافیان او هستند، یک بازرس، یک کارمند کمپ، یک دکتر و یک دوست… در ابتدا فرهاد با لحن شوخ و زبان طنزگونه خود شرح حالش قبل از مرگ مغزی و بعد از آن را روایت می کند؛ سپس هر کدام به شرح آنچه بر فرهاد و مهاجرانی مثل او گذشته، می پردازند و به نوعی عذاب وجدان و دردی که از مهاجرت ایرانیان و زجر آنان در جزیره مانوس بر روح و روانشان گذاشته به زبان می آورند.
دولت استرالیا در پی افزایش مهاجرتهای غیرقانونی از مسیر دریا از جولای سال ٢٠١٣ قوانین سختگیرانهای را در پذیرش پناهجویان به اجرا گذاشت. چند سال قبل نیز وقتی قایق پناهجویانی که به استرالیا میرفتند در اقیانوس هند غرق شد، فیلمها و تصاویری از این حادثه منتشر شد که لحظه غرقشدن این قایق و سرنشینانش را به تصویر میکشید، بخشی از تئاتر «سندروم پای بی قرار» به این ماجرا اختصاص داشت که البته برداشتی از داستان واقعی کمپ مانوس است.
در رویداد اصلی کمپ مانوس شخصیتی که به قتل رسیده است رضا براتی نام داشته و اهل کردستان است. او در شورشی که در جزیره مانوس در فوریه ۲۰۱۴ رخ داده کشته شده است (روزنامهی گاردین، شانزدهم فوریه ۲۰۱۸).
نکته جالب این نمایش صحنه ای است که دوست فرهاد به یاد دلبستگی های او و کنسرت خوانندگان قدیمی، از تماشاچیان می خواهد که چراغ قوه های موبایل هایشان را روشن کنند و همصدا با او ترانه را خوانده و مثل کنسرت ، موبایلهای خود را در حالت روشن بالا آورده و تکان دهند.
نکته ابهام آمیز برای نگارنده این مطلب، انتخاب عنوان «سندروم پای بی قرار» برای این نمایش است، منظور نویسنده چه بوده؟ سندروم پای بی قرار یک اختلال عصبی- حرکتی است ، حال چسباندن این عنوان به نمایشی با موضوع مهاجرت کمی عجیب به نظر می رسد.
بازیگران این تئاتر را مسعود عقلی، آرش تبریزی، منا بارانی، محمدرضا لبیب، فائزه علیآبادی تشکیل میدهند. علاقهمندان برای تماشای این تئاتر میتوانند به سایت گیشات مراجعه کنند.
Δ