بازگشت مخاطب به تئاتر نیاز به فرهنگسازی دارد

کارگردان نمایش «امینه» با اشاره به شکل‌گیری این نمایش عنوان کرد برای اعتماد دوباره مخاطبان برای حضور در سالن‌های نمایشی باید فرهنگسازی صورت گیرد. سعید مصطفائی کارگردان نمایش «امینه» که این روزها در تالار محراب روی صحنه است درباره اجرای این اثر نمایشی به سینما خراسان گفت: نمایش «امینه» نوشته علی شمس است که سال‌ها […]


کارگردان نمایش «امینه» با اشاره به شکل‌گیری این نمایش عنوان کرد برای اعتماد دوباره مخاطبان برای حضور در سالن‌های نمایشی باید فرهنگسازی صورت گیرد.

سعید مصطفائی کارگردان نمایش «امینه» که این روزها در تالار محراب روی صحنه است درباره اجرای این اثر نمایشی به سینما خراسان گفت: نمایش «امینه» نوشته علی شمس است که سال‌ها قبل آن را به نگارش درآورده و تاکنون اجراهای مختلفی داشته و جوایزی نیز دریافت کرده است. داستان نمایش به دوران قاجار بازمی‌گردد اما نمی‌توان گفت کل فضاسازی کار به آن دوران نزدیک است چون تلاش کرده‌ایم از طریق وارد کردن المان‌های مختلف، نورپردازی و حتی میزانسن فضای اجرایی اثر را مدرن کنیم.

وی درباره داستان نمایش توضیح داد: «امینه» به اوائل دوره پادشاهی آغامحمدخان قاجار بازمی‌گردد. آغامحمدخان یکی از همراهان و طرفداران لطفعلی‌خان زند را به استرآباد تبعید می‌کند. بعد از مدتی فریدون پسر زال که عاشق امینه خواهرزاده آغامحمدخان شده است در شکارگاه پادشاه دستگیر می‌شود. نامه‌ای از طرف آغا برای زال فرستاده می‌شود که یا از من پیروی می‌کنی یا اینکه فرزندت را از بین می‌برم. بعد از این اتفاق است که فردی با نام اقیانوس العلوم وارد دربار شاه می‌شود و ادامه ماجرا.

مصطفائی درباره مستند بودن اتفاقات نمایش بیان کرد: بیشتر کاراکترهای نمایش براساس واقعیت و مستندات تاریخی نوشته شده‌اند و عینیت تاریخی دارند اما طبق مطالعاتی که داشته‌ام امینه این نمایشنامه همان امینه ای نیست که در تاریخ وجود داشته و زن قدرتمندی بوده است. البته برخی از ویژگی‌های امینه در این شخصیت نیز وجود دارد و می‌توان گفت امینه این نمایشنامه تلفیقی از واقعیت و تخیل نویسنده بوده است.

وی درباره شکل‌گیری نمایش نیز یادآور شد: تمرین‌های نمایش را یک سال و دو ماه قبل آغاز کردیم که بعد از گذشت ۲ ماه با بحران کرونا روبرو شدیم و اجرای نمایش که قرار بود خردادماه به صحنه برود، به تعویق افتاد. بعد از مدتی مجدداً با حفظ پروتکل‌های بهداشتی تمرینات نمایش را آغاز کردیم چون کار قابلیت این را داشت که در هر روز تعداد اندکی از بازیگران برای تمرین آفیش شوند. دوباره بعد از مدتی به دلیل وضعیت گستردگی کرونا تمرین‌ها متوقف و باز هم اجرای نمایش که به آبان موکول شده بود، کنسل شد تا اینکه نهایتاً اسفندماه فرصت اجرای نمایش برایمان فراهم شد. متاسفانه اگر در این بازه زمانی اجرا نمی‌رفتیم این امکان وجود داشت که کار کلاً کنسل شود چون بعد از این همه تمرین و تعویق اجرا، گروه دچار فرسایش شده بود و امکان داشت از هم بپاشد.

این کارگردان تئاتر در پایان درباره انتظاری که از استقبال مخاطبان داشته است، گفت: از اول هم انتظار استقبال پرشور مخاطبان را نداشتیم چون قبل از کرونا هم تماشاگران سخت به تئاتر می‌آمدند و حالا هم که بیشتر از جانشان می‌ترسند و ترجیح می‌دهند به دیدن کارها ننشینند که البته حق هم دارند. معتقدم باید برای حضور دوباره مخاطبان در سالن‌های تئاتری فرهنگ سازی شود و اعتمادشان را جلب کنند.

در نمایش «امینه» الهام بیدار مغز، هامون خان محمدی، سعید تقوایی، امیرعلی زیارتی، نادر کریمی، سوگند صادقی، ناصر محمدی، آرام نیک بین، علیرضا عباسی، مرتضی فرجی، مهرشاد فاروقی، آوا آزاد به عنوان بازیگر حضور دارند.

«امینه» تا ۲۲ اسفند ماه هر روز ساعت ۱۸:۳۰ در سالن اصلی تالار محراب به نشانی خیابان ولیعصر (عج)، چهارراه امام خمینی (ره)، روبروی موزه قرآن به مدت ۹۰ دقیقه روی صحنه است.