گشتی در اخبار تئاتر زیر سایه کرونا؛

جریان دوباره زندگی در عرصه تئاتر

افزایش تعداد سالن‌های تماشاخانه محراب، تاکید بر ضرورت توسعه متوازن هنر، تمدید بخش تولیدات تازه جشنواره تئاتر فجر و دیگر اخبار نشان از جریان زندگی در عرصه تیاتر دارد.

به گزارش روز شنبه سینما خراسان به نقل از ایرنا، استمرار موج پنجم کرونا در قالب سویه دلتا در کنار تأثیرات عمیقی که بر کُند شدن فعالیت‌های مختلف جاری در جامعه داشته است، فصل مهمی از تأثیرات خود را بر دامنه فعالیت هنرمندان عرصه‌های مختلف از جمله تئاتر رقم زده است.

درحالی‌که از ابتدای اعلام آغاز محدودیت‌ها به واسطه شیوع موج پنجم کرونا در تابستان ۱۴۰۰ شاهد تعطیلی تمام فعالیت‌های سالن‌های تئاتر دولتی بودیم؛ با این وجود پس از گذراندن تعطیلی ۶ ‌روزه در پایتخت (۲۵ تا ۳۱ مرداد)، تعدادی از تماشاخانه‌های خصوصی که از انگشتان یکدست نیز کمتر هستند، به دلیل تعهد به گروه‌های نمایشی و مخاطبانشان در اجراهایی معدود و با گام‌هایی بسیار محدود ضمن رعایت شیوه نامه های بهداشتی فعالیت خود را آغاز کردند. هرچند دراین‌میان کماکان مسئله عدم استقبال از سوی مخاطبان بارزترین تصویری است که می‌توان در این تماشاخانه‌ها آن را به نظاره نشست.

در کنار این مسئله در حوزه بدنه فعالیت‌های مدیریت تئاتر، متولیان امر در سایه تغییر دولت و روی کار آمدن دولت سیزدهم تمرکز خود را از یک سو بر برنامه‌های تصویب‌شده، و از سوی دیگر بر حمایت هر چه بیشتر از گروه‌های نمایشی متضرر به سبب تعطیلی تماشاخانه‌ها و سالن‌های تئاتری به دلیل شرایط کرونایی کشور قرار دادند.

همین امر سبب شده بیشتر اخبار حوزه تئاتر طی روزهای اخیر متمرکز بر دامنه فعالیت و تمرکز بر رویدادهای جشنواره‌ای در روزها و ماه‌های آینده باشد. از جمله مهمترین اخبار تئاتر در این بازه زمانی (۱۵ تا ۱۸ شهریور ماه) می‌توان به افزایش سالن‌های مجموعه محراب، ضرورتی به نام توسعه متوازن هنر، کمک‌ برای افزایش ظرفیت‌های هنری شهر تهران، تمدید مهلت ارسال آثار به بخش دیگرگونه‌های نمایشی تئاتر فجر، معرفی هیأت انتخاب آثار یازدهمین دوره تئاتر صاحبدلان، «قصه شهرزاد به روایت سنمار» در پردیس تئاتر شهرزاد، آغاز به کار دوباره تماشاخانه هیلاج با دو نمایش جدید، بازخوانی و تأویل آثار جلال ستاری در جشنواره آیینی و سنتی و اکران اینترنتی شش فیلم‌تئاتر حسن دادشکر اشاره کرد.

افزایش سالن‌های مجموعه محراب

سالن‌های مجموعه تئاتر محراب به نام هنرمندان تئاتر ایران با حضور سیدمحمدمجتبی حسینی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، قادر آشنا مدیر کل هنرهای نمایشی، احد جاودانی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران و جمعی از هنرمندان تئاتر شانزدهم شهریور ماه افتتاح شد.

در این مراسم سالن اصلی، سالن کوچک، دو پلاتو اجرا و یک پلاتو تمرین مجموعه محراب پس از توسعه فضا به نام هنرمندان تئاتر گشایش یافت.

ضرورتی به نام توسعه متوازن هنر

معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم گفت: امیدواریم مسیر توسعه زیرساخت های هنری با شکوه بیشتر ادامه پیدا کند و چنانکه سرمایه انسانی در هنر و تئاتر رشد داشته است، با افزایش زیرساخت ها و فضاهای هنری و مخاطبان هنر و ساماندهی رویدادهای هنری توسعه ای متوازن در هنر محقق شود.

حسینی در ادامه گفت: در ۴۰ سال گذشته براساس آمار بیش از ۱۵۰ هزار نفر در رشته تئاتر از مراکز آموزش عالی فارغ التحصیل شده اند که با توجه به افرادی که در آموزشگاه ها تئاتر آموخته اند، تعداد بیشتری دانش آموخته تئاتر هستند. در حال حاضر ۲۹۶ هزار نفر در رشته های مختلف هنری مشغول به تحصیل هستند.

این تعداد بیانگر سرمایه انسانی ممتاز، متفاوت و قابل اتکایی برای کشور است اما این منابع انسانی که سرمایه ثمین ما در فرهنگ و هنر هستند با توسعه فضاها و سالن های هنری تناسب ندارد و هنرمندان برای استفاده از فرصت های آفرینش هنری در مضیقه هستند و فقر و فقد ما در عرصه زیرساخت ها و سالن های اجرا و تمرین تئاتر به چشم می آید. در سال ۱۳۹۷ که بیشترین تعداد نمایش یعنی ۷۱۹۸ نمایش مجوز اجرا گرفت در مجموع حدود ۱۸ هزار نفر این امکان را پیدا کردند در صحنه های تئاتر کشور حضور داشته باشند.

کمک‌ برای افزایش ظرفیت‌های هنری شهر تهران

احد جاودانی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران در این مراسم گفت: معانت امور هنری در این دوره با شعار «ایران فقط تهران نیست» آغاز به کار کرد و نگاه ویژه‌ای به شهرستان‌ها داشت اما به جرات می‌توانم بگویم هنوز استان تهران و شهرستان‌های آن از نظر امکانات بسیار فقیر هستند. امیدواریم که در ادامه این روند شاهد کمک‌های بیشتری برای افزایش ظرفیت‌های هنری شهر تهران باشیم.

جاودانی در ادامه گفت: برگزاری جشنواره ها و رویدادهای هنری کمک زیادی به دیده شدن هنرمندان می‌کند و باید در این برنامه‌ها نگاه ویژه‌ای به هنرمندان تهران و شهرستان داشته باشیم.

مهرداد کوروش نیا، مدیر تالار محراب در ادامه مراسم گفت: مجموعه تالار محراب مزیت‌های و مشخصه های زیادی دارد از جمله قرارگیری در مرکز شهر و دارا بودن بیش از ۲ هزار متر زمین و امکانات مختلف، اما از ظرفیت‌های آن به نحو مناسب استفاده نشده است.

ما سعی کردیم به دانشجویانی که جذب می‌کنیم، نشان دهیم که این مجموعه سابقه‌ای طولانی دارد و مفاخری مانند استاد علی نصیریان در آن به فعالیت پرداخته‌اند درنتیجه نمایشگاهی با ۶۰ قطعه عکس تاریخی برگزار و هر یک از سالن‌ها را به نام یکی از هنرمندان فقید نامگذاری شد.

نهال