ضرورت تولید آثار سینمایی پیرامون مفاخر فرهنگی خراسان رضوی

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی با اشاره به سفر سخنگوی دولت جمهوری اسلامی به مشهد برای حضور در مراسم بزرگداشت فردوسی در ۲۵ اردیبهشت ماه امسال گفت: وجود مفاخر و شخصیتهای برجسته ملی و فرهنگی در استان تولید آثار مستند و سینمایی پیرامون این شخصیت‌‎‎ها ضروری بوده و لازم است هنرمندان به این موضوع توجه ویژه داشته باشند.

به گزارش روز دوشنبه سینما خراسان، حسین مسگرانی در نشست خبری پیرامون برگزاری مراسم گرامیداشت روز حکیم ابوالقاسم فردوسی و کنگره ملی شعر توس تا نیشابور در محل این اداره کل که پیرامون مراسم بزرگداشت حکیم توس و همایش ملی «بازشناسی نقش شاهنامه در جهان معاصر» برگزار شد، با اشاره به جایگاه والای مفاخر خراسان رضوی جدا از شاعران بزرگ و نام آور مانند فردوسی، خیام و عطار، بزرگانی از جمله حاج ملاهادی سبزواری، علامه شهید مطهری و علی شریعتی را ذخایر غنی و فرهنگی استان برشمرد.

وی بیان کرد: یکی از مهم‌ترین ظرفیتهای خراسان رضوی وجود مفاخر فرهنگی است که حوزه تاثیرگذاری زیادی دارند، مرحوم حاج ملاهادی سبزواری در فلسفه اسلامی جایگاه والایی دارد که کمتر به زوایای فکری ایشان پرداخته شده است.

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی اظهار کرد: خراسان رضوی، سرزمین گوهرخیز و زادگاه مشاهیر ادب پارسی، اندیشمندان و فلاسفه بزرگی چون، حکیم ابوالقاسم فردوسی، عطار نیشابوری، شیخ طوسی، خیام، ادیب نیشابوری، خواجه نصیرالدین طوسی، املک الشعرای بهار، اخوان ثالث است و دیگران است، پایتخت معنوی کشور را می توان نگین درخشان مفاخر ایران زمین دانست.

مسگرانی این مفاخر ارجمند را هویت فرهنگی ایران و دلیل استمرار فرهنگ و زبان فاخر فارسی در حوزه تمدنی این زبان دانست و گفت: به لحاظ حوزه تمدنی زبان فارسی و مفاخر فرهنگی و علمی مشترکی که با کشورهای آسیای میانه و کشورهایی چون افغانستان، پاکستان و شبه قاره هند داریم، این موضوع برای ما ظرفیتی غنی و قابل توجه در حوزه دیپلماسی فرهنگی ایجاد می کند که مزیتی ویژه برای خراسان رضوی است که باید به آن به صورت گسترده توجه و از آن استفاده کرد.

وی افزود: در ۱۰۰ سال اخیر، شخصیت های بزرگی که از این خاک برخاسته، رسته و تعالی یافته اند واقعیتی نه از روی تعصب که موضوعی انکارناپذیر است؛ چراکه شاخص های هویتی و فرهنگی در این سامان کاملا قابل لمس و روشن است؛ لذا نیازمند آنیم که این هویت به نوجوان و جوان امروز تزریق شود و به او یادآوری گردد.

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تقویم فرهنگی استان خراسان رضوی گفت: مناسبات فرهنگی، ادبی و تاریخی از سال ۱۳۸۴ با تلاش شورای فرهنگی و هنری استان و پیشنهاد آن در سطح ملی پی گرفته شد تا اینکه وارد تقویم رسمی کشور شد.

وی ادامه داد: در این راستا ستادهای اجرایی متعددی در استان مسئولیت پیگیری و برگزاری رویدادهای فرهنگی و بزرگداشت های مفاخر استان را به عهده گرفت تا امروز که بزرگداشت فردوسی بزرگ برای چندمین بار در این استان برگزار می شود.

مسگرانی بیان کرد: امسال این مراسم باشکوه هرچه تمام تر به همت کارگروه فکری و فرهنگی هنری حکیم توس، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، شهرداری مشهد، حوزه هنری و استانداری خراسان رضوی، در آرامگاه فردوسی برگزار می شود.

گلباران آرامگاه این بزرگ مرد ادب پارسی با حضور دکتر شالویی، ریاست انجمن آثار و مفاخر کشور، دکتر مهاجرانی، سخنگوی دولت جمهوری اسلامی ایران، دکتر جوادی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و استاندار خراسان رضوی انجام خواهد شد و با اجرای برنامه های فاخر ادبی و هنری پی گرفته می شود.

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی اضافه کرد: نشست‌های علمی در قالب همایش بازشناسی نقش شاهنامه در جهان معاصر به همت دانشگاه فردوسی مشهد روز چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت ماه در تالار فردوسی مشهد برگزار می شود و مراسم اختتامیه این بزرگداشت پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت ماه خواهد بود.

وی اظهار کرد: برنامه علمی بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی نیز از فردا (سه شنبه) در هتل پردیسان آغاز و تا پنجشنبه ادامه خواهد داشت، سخنگوی دولت در این مراسم سخنرانی خواهد کرد. اختتامیه بخش علمی پنجشنبه صبح در هتل پردیسان برگزار می‌شود.

به گفته مسگرانی، بزرگداشت حکیم عمر خیام نیز در نیشابور و با تشکیل ستاد بزرگداشت مفاخر شهرستان به ریاست فرماندار نیشابور، برگزار خواهد شد، در این مراسم که شامل نشست علمی در دانشگاه نیشابور با حضور استادان برجسته ملی و استانی و نیز مراسم فرهنگی و هنری در محل آرامگاه خیام خواهد بود، ضمن معرفی آثار و اندیشه‌های حکیم خیام از فعالان حوزه فرهنگ و هنر تقدیر خواهد شد.

وی همچنین از تلاش برای انعقاد تفاهم‌نامه‌ای بین انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور و استانداری خراسان رضوی با هدف توجه ویژه به مباحث فرهنگی و مفاخر استان خبر داد و گفت: این تفاهم نامه بین استانداری و انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور با هدف توجه بیشتر به ظرفیتهای مفاخر فرهنگی این استان منعقد می‌شود.

او با تاکید بر اهمیت مفاخر در سیاست‌گذاری فرهنگی و دیپلماسی فرهنگی با کشورهای فارسی زبان و همسایه، تولید فیلم‌های مستند و سینمایی با موضوع مفاخر را از جمله برنامه‌های مهم در این زمینه عنوان کرد.

آغاز یازدهمین کنگره ملی شعر توس تا نیشابور از آرامگاه فردوسی

دبیر علمی یازدهمین کنگره ملی شعر توس تا نیشابور نیز در این نشست گفت: مراسم افتتاحیه این همایش از ۲۵ اردیبهشت ماه (روز بزرگداشت فردوسی) در جوار آرامگاه فردوسی برگزاری می‌شود که اختتامیه آن در چهارم شهریورماه (سالروز درگذشت اخوان ثالث) در مشهد خواهد بود.

یوسف بینا افزود: فراخوان این همایش منتشر شده و شاعران سراسر کشور تا ۳۱ تیرماه فرصت دارند آثار خود را ارسال کنند. داوری آثار در مردادماه انجام و پیش‌نشست اجرایی و تخصصی شعرخوانی در نیشابور برگزار خواهد شد.

وی با اشاره به حضور چهره‌های شاخصی چون محمدکاظم کاظمی، قنبری، جواد گنجعلی و سیدحسین سیدی در هیئت داوران آن، بر اهمیت بخش ویژه کنگره امسال با موضوع “فرهنگ و هویت ایرانی-اسلامی” تاکید کرد.

بینا هدف از این انتخاب را توجه به مسائل حساس فرهنگی و اجتماعی و وضعیت ویژه کشور دانست و گفت: آثار برگزیده این کنگره در مجموعه‌ای منتشر و در اختتامیه رونمایی خواهد شد؛ نشست‌های مجازی این همایش نیز روز جمعه بعد از ظهر از طریق سایت دانشگاه فردوسی مشهد پخش خواهد شد.