جشنواره فیلم کودک و نوجوان در حالی به ایستگاه پایانی خود رسید که مسئولان عدم شناخت درست فیلمسازان از علایق کودکان و سطحینگری را عامل افول و عدم استقبال از فیلمهای جشنواره اعلام کردند. به گزارش پایگاه خبری سینما خراسان، این روزها در اکثر استانهای کشور شاهد اکران همزمان فیلمهای سی و دومین جشنواره بین […]
جشنواره فیلم کودک و نوجوان در حالی به ایستگاه پایانی خود رسید که مسئولان عدم شناخت درست فیلمسازان از علایق کودکان و سطحینگری را عامل افول و عدم استقبال از فیلمهای جشنواره اعلام کردند.
به گزارش پایگاه خبری سینما خراسان، این روزها در اکثر استانهای کشور شاهد اکران همزمان فیلمهای سی و دومین جشنواره بین المللی کودک و نوجوان هستیم. جشنوارهای که به رغم تلاشهای صورت گرفته با استقبال خوبی همراه نبوده است و این چیزی که مسئولان اکثر استانهایی که فیلمها در آن اکران شده به آن اذعان دارند. و در این مدت دلایل بسیاری نیز برای آن ارائه شده است.
گیلان نیز که در چند سال اخیر با اکران همزمان جشنوارههای فیلم و موسیقی فجر و استقبال بسیار خوب شهروندان گیلانی سابقه درخشانی در برگزاری همزمانیها دارد از وضعیت اکران فیلمهای سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم کودک و نوجوان و عدم استقبال از این فیلمها گلایه دارد. جشنوارهای که امسال بخشی از داوریهای آثار بر عهده کودکان و نوجوانان گذاشته شده و قرار بود این موضوع به مشارکت بیشتر این رده سنی بیانجامد اما در برخی از روزهای اکران با صندلیهای خالی سالن سینماها مواجه شد.
البته شاید بتوان گفت احوال این روزهای جشنواره فیلم کودک و نوجوان برگرفته از وضعیت سالهای اخیر سینمای این رده سنی است که سالهاست به حال خود رها شده و مسئولان هیچ اقدام اصولی برای رونق دوباره این حوزه انجام ندادهاند. سینمایی که اوج آن دهه ۶۰ با ساخت فیلم سینمایی «شهر موشها» مرضیه برومند و محمد علی طالبی بود که با تلفیق تخیل، فانتزی و نوآوری اثری ساختند که در آن سالها زمینه ساز رونق سینمای کودک شد و با مقبولیتی که میان کودکان و نوجوانان به دست آورد مسیر جدیدی برای سینمای کودک ایران رقم زد.
هرچند که بعد از ساخت این فیلم نیز دوباره به علت عدم توجه فیلمسازان به فاکتور فانتزی و تخلیل در ساخت فیلمها، سینمای این حوزه با افول و عدم استقبال کودکان و نوجوان مواجه شد اما بودند فیلمسازانی که با شناخت و درک درست از حوزه کودک و نوجوان آثار فاخری همانند «دزد عروسکها»، «سفر جادویی»، «علی و غول جنگل» و حتی «مدرسه پیرمردها» را ساختند تا بار دیگر زمینه آشتی کودکان و نوجوانان با سینما را فراهم کنند اما باز سینمای حوزه کودک با بادهای سهمگین بیتوجهی مسئولان، ساخت فیلمهای بیکیفیت و بدون در نظر گرفتن علایق کودکان و نوجوانان مواجه شد، وضعیتی که تا به امروز نیز ادامه داشته و تنها هرازگاهی میبینیم فیلمی با موضوع کودک مورد استقبال این رده سنی قرار می گیرد.
حمایت از سینمای کودک ناقص است
درباره وضعیت اکران فیلمهای سی و دومین جشنواره فیلم کودک و نوجوان در رشت و همچنین دلیل عدم استقبال مخاطبان این جشنواره گفتگویی با معاون هنری و سینمایی ارشاد گیلان انجام دادیم که سید امیر مصباح در گفتگو با سینما خراسان با اشاره به اینکه سینمای کودک ایران سالهاست که با مشکل مواجه است، اظهار کرد: با بررسی تولیدات سینمای کودک به این نتیجه می رسیم که این تولیدات متاسفانه مناسب این رده سنی نبوده و فیلمسازان به این موضوع مهم در تولید آثار خود توجه نکردهاند.
مصباح با بیان اینکه نبود شرایط مناسب برای اکران فیلمهای حوزه کودک یکی دیگر از مشکلاتی که در سالهای اخیر با آن مواجه هستیم، گفت: نبود شرایط مناسب برای اکران سبب شده که فعالیت در این حوزه برای فیلمسازان و سرمایهگذاران به صرفه نبوده و تمایلی برای فعالیت در این حوزه نداشته باشندنبود شرایط مناسب برای اکران سبب شده که فعالیت در این حوزه برای فیلمسازان و سرمایهگذاران به صرفه نبوده و تمایلی برای فعالیت در این حوزه نداشته باشند.
وی همچنین با اشاره به عدم بازگشت سرمایه در سینمای کودک همانند سینمای بزرگسال، افزود: امروز اگر به جدول اکران فیلمها نگاهی بیاندازیم متوجه میشویم به دلیل عدم صرفه اقتصادی، سینماداران اکران فیلمهای کودک را در انتهای جدول خود برنامه ریزی می کنند تا ضرر کمتری متوجه آنها شود.
معاون هنری و سینمایی ارشاد گیلان در ادامه با بیان اینکه تلفیق فاکتورهای تخیل و فانتزی در فیلمهای سینمای کودک در جهان سبب استقبال و فروش بالا از فیلمهای این حوزه می شود، تصریح کرد: متاسفانه فیلمسازان حوزه کودک در ایران به این اصل توجه نکرده و شناخت درستی از علایق کودکان و نوجوانان ندارند به همین دلیل بسیاری از فیلمهای ساخته شده در ژانر کودک و نوجوان در سال های اخیر با استقبال خوبی مواجه نشدهاند و به بیان عامیانه گیشه را از دست دادهاند.
وی به ظرفیتهای بسیار برای فعالیت در ژانر کودک در سینمای ایران اشاره کرد و ادامه داد: متاسفانه در سالهای اخیر به دلیل سطحینگری فیلمسازان شاهد تنزل جایگاه سینمای کودک بوده ایم که این افول به دلایل بسیاری همانند عدم شناخت درست از علایق کودکان، نبود امکانات و زیرساختهای مناسب برای ساخت فیلم کودک، عدم توجه به آموزشهای فنی، تخصصی و اصولی بوده است.
مصباح با بیان اینکه نبود فیلمنامه، نمایشنامه و داستان مناسب که از ادبیات حماسی و فرهنگ ناب ایرانی و اسلامی برگرفته شده باشد نیز یکی دیگر از دلایل افول سینمای کودک در سالهای گذشته بوده است، افزود: البته در این میان نبود ارتباط میان نویسندگان حوزه کودک و نوجوان و فیلمسازان سبب شده تا سینمای کودک و نوجوان با چنین مشکلاتی مواجه شده و از فیلمنامههای مناسب بهرهمند نباشد.
لزوم ساخت یک فیلم از زندگی امام حسین (ع) و فرزندانشان برای کودکان
وی با تأکید بر اینکه حمایت از سینمای کودک و نوجوان ناقص است، گفت: با توجه به الگوپذیری بالای کودکان و نوجوانان متولیان امر باید حمایتهای خود از این حوزه را افزایش داده و با فراهم آوردن پارمترهای مناسب زمینه ساخت آثار فاخر در سینمای کودک را فراهم کنند.
معاون هنری و سینمایی ارشاد گیلان با بیان اینکه فیلمسازان می تواند با بهرهگیری از فرهنگ غنی ایرانی و اسلامی، قهرمانان ملی ایران را در قالب فیلم به کودکان و نوجوانان معرفی کنند، تصریح کرد: می توانیم برای نهادینه کردن یک فرهنگ نیز از یک اثر فاخر با محتوای فرهنگی مناسب استفاده کنیم.
مصباح با اشاره به در پیش بودن ماه محرم و ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان و نیاز امروز جامعه با وجود هجمههای دشمنان به معرفی الگوهای جامع و کامل برای کودکان و نوجوانان، گفت: همیشه یکی از آرزوهای بنده در دوران کودکی و امروز در بزرگسالی این بوده که فیلمسازی بتواند از زندگی امام حسین (ع) و فرزندان ایشان فیلمی فاخر و در خور توجه برای این رده سنی بسازد.
وی تأکید کرد: قطعا ببا توجه به الگوپذیری بالای کودکان و نوجوانان ساخت چنین فیلمهایی می تواند به ترویج، تبلیغ و تقویت باورهای دینی این رده سنی و واکسینه کردن آنها در برابر هجمههای دشمنان تأثیرگذار باشدا توجه به الگوپذیری بالای کودکان و نوجوانان ساخت چنین فیلمهایی می تواند به ترویج، تبلیغ و تقویت باورهای دینی این رده سنی و واکسینه کردن آنها در برابر هجمههای دشمنان تأثیرگذار باشد.
استقبال از سه فیلم «تورنادور»، «غروغرو وارد می شود» و «منطقه پرواز ممنوع»
مصباح در ادامه با اشاره به اکران ۱۰ فیلم سی و دومین جشنواره بین المللی کودک و نوجوان در رشت، افزود: از این تعداد هشت فیلم ساخت کارگردانان ایرانی و دو فیلم نیز خارجی است.
وی داستانهای باغ جادویی آنتون کرینگز، جزیره گنج، جوانمردان، اینجا خانه من است، غرغرو وارد می شود، تورنادو، منطقه پرواز ممنوع، بیست و سه نفر، قطار آن شب و پویانمایی بنیامین فیلمهای اکرانی در رشت در پنج روز اکران فیلمهای جشنواره بود.
معاون هنری و سینمایی ارشاد گیلان با بیان اینکه این فیلمهای در دو سانس و در ساعتهای ۱۷ و ۱۹ عصر در سینما میرزا کوچک رشت اکران شد، افزود: ۱۵ دانش آموز دختر و پسر نیز بعد از حضور در یک کارگاه دو روزه آموزشی مسئولیت داوری آثار اکرانی در این سینما را برعهده داشتند که نتایج داوری این دانش آموزان به محل اصلی برگزاری جشنواره ارسال شد.
وی در ادامه به عدم استقبال از سی و دومین جشنواره فیلم کودک و نوجوان اشاره کرد و گفت: علاوه بر دلایل بالا که بیان شد می توانیم برنامهریزی نامناسب برای زمان برگزاری جشنواره، تعطیلی مدارس، فصل مسافرتها و همچنین عدم جذابیت فیلمها را از مهم ترین دلایل عدم استقبال از این جشنواره اعلام کنیم.
مصباح با اشاره به اینکه در طول این مدت بیش از ۵۰۰ کودک و نوجوان از فیلمهای این جشنواره دیدن کردند، گفت: همانند سایر نقاط کشور فیلمهای «تورنادور»، «غروغرو وارد می شود» و «منطقه پرواز ممنوع» با بیشترین استقبال همراه شد.
Δ