احمد شریفزاده کارگردان مستند «عیسی» که به زندگی شیخ عیسی قاسم پرداخته است، عنوان کرد که این مستند در واقع صدای مظلومیت بحرین در خفقان رسانهای است. به گزارش پایگاه خبری سینما خراسان، مستند سینمایی «عیسی» امشب ساعت ۲۰ و در چارچوب برگزاری سیزدهمین جشنواره بینالمللی «سینما حقیقت» در سالن شماره ۵ پردیس سینمایی چارسو […]
احمد شریفزاده کارگردان مستند «عیسی» که به زندگی شیخ عیسی قاسم پرداخته است، عنوان کرد که این مستند در واقع صدای مظلومیت بحرین در خفقان رسانهای است.
به گزارش پایگاه خبری سینما خراسان، مستند سینمایی «عیسی» امشب ساعت ۲۰ و در چارچوب برگزاری سیزدهمین جشنواره بینالمللی «سینما حقیقت» در سالن شماره ۵ پردیس سینمایی چارسو روی پرده میرود.
احمد شریفزاده کارگردان مستند «عیسی» در گفتگو با سینما خراسان درباره این اثر گفت: «عیسی» به زندگی و زمانه شیخ عیسی قاسم رهبر شیعیان و انقلابیون بحرین میپردازد. تولید این مستند به دلیل شرایط خاص کشور بحرین، بسیار پیچیده و دشوار بود چون بعد از قیام ۱۴ فوریه ۲۰۱۱ ورود ایرانیها و هر فرد دیگری که نقش اطلاع رسان درباره شرایط حاکم در بحرین داشته باشد، ممنوع شد.
وی با اشاره به تصاویری که در همان سال شبکه انگلیسی زبان الجزیره از قتل مردم بحرین توسط عربستان پخش کرد، توضیح داد: آن زمان دولت بحرین برخود سختی با شبکه الجزیره کرد و حتی این دعوا میان بحرین و قطر بالا گرفت. این سخت گیریها که تاکنون در بحرین ادامه یافته است، موجب شد تا ما برای تهیه تصاویر از بحرین یا حتی تصاویر آرشیوی با مشکلات خاصی مواجه شویم و در این پروسه از چند گروه بحرینی در خاک این کشور کمک گرفتیم که با ما در ارتباط بودند.
مصائب جمعآوری تصاویر آرشیوی
شریفزاده با بیان برخی از این مشکلات، یادآور شد: در آن سالها که شبکههای مجازی به این شکل گسترده نشده بود تنها راه ارتباطی برای ارسال تصاویر ایمیل بود که دولت بحرین روی آن کنترل داشت از این رو وقتی تصاویری تهیه میشد برخی برای رساندن آن تصاویر به دست ما امنیت خود را به خطر میانداختند.
وی بیان کرد: در این مستند زمان زیادی صرف جمع آوری آرشیوها و تصاویر ارسالی شد گاه برای به دست آوردن یک عکس از شیخ عیسی قاسم ۲ ماه میگذشت تا آن عکس مثلا از فردی که شاید طرفدار شیخ هم نبود، گرفته شود و به دست ما در ایران برسد. یا همان تصاویر ضبط شده علاوه بر ریسک پذیر بودن آوردنش، طول میکشید تا به دست ما برسد.
این مستندساز با اشاره به گفتگومحور بودن فیلم افزود: شیخ عیسی قاسم با توجه به شخصیتی که دارد، مانند بسیاری از علمای شیعه تمایلی به بازگو کردن فعالیتها و به اصطلاح تعریف از خود ندارد به همین سبب ما از دوستان و یاران انقلابی ایشان از جمله شیخ علی سلمان، سیدعبدالله غریفی و سعید الشهابی در گفتگوها استفاده کردیم.
جامعترین روایت درباره تحولات «بحرین»
وی با اشاره به ساختار کلی مستند «عیسی» توضیح داد: به عقیده خیلی از مبارزان بحرینی این مستند یکی از جامعترین مستندها درباره جریاناتی است که از یک سال قبل از جدایی بحرین از ایران تاکنون را، توانسته علاوه بر زندگی و مبارزات شیخ عیسی قاسم اتفاقاتی را که طی این سالها بر مردم بحرین و فضای کشور گذشته است، بررسی کند.
شریف زاده اضافه کرد: جریانات سیاسی، زندگی محرومان، حمله متجاوزانی چون عربستان و… همگی از مواردی هستند که فیلم به آنها پرداخته و نقش شیخ عیسی قاسم را به عنوان یک عالم مجاهد، مبارز و اثرگذار بیان میکند.
این مستند در ابتدا به زبان عربی تولید و همان زمان از شبکههای عربی و انگلیسی زبان پخش شد بعد از پخش آن شیخ علی سلمان دستگیر و به حبس ابد محکوم شد. بعدها فیلم را کاملتر و نسخه فارسی آن تدوین و با ایجاد تغییراتی در فیلم آن را برای مخاطب مستقلی که صرفا انگیزه شیعی و دینی ندارد، بازسازی کردیموی در بیان انتخاب موضوع «عیسی» تاکید کرد: علاوه بر علاقه شخصی که به زندگی علمای شیعه و نحوه مبارزات آنها دارم، با توجه به اینکه بحرین در گذشته جزوی از خاک ایران بوده است، وقتی مردم بیگناه این سرزمین با حمله عربستان به خانه و خانواده اشان مواجه میشوند و در سکوت خبری رسانههای غربی و عربی اجازه بازگو کردن این جنایات را ندارند، وظیفه خود میدانم با به تصویر کشیدن ظلمی که در حق مردم بحرین میشود، صدای زخمی آنها را منعکس کنم.
این مستندساز توضیح داد: این مستند در ابتدا به زبان عربی تولید و همان زمان از شبکههای عربی و انگلیسی زبان پخش شد بعد از پخش آن شیخ علی سلمان دستگیر و به حبس ابد محکوم شد. بعدها فیلم را کاملتر و نسخه فارسی آن تدوین و با ایجاد تغییراتی در فیلم آن را برای مخاطب مستقلی که صرفا انگیزه شیعی و دینی ندارد، بازسازی کردیم تا مخاطب را در جریان دیدگاه و خاستگاه مردم و شیخ عیسی در تقابل با حکومت آل خلیفه قرار دهیم.
وی درباره نحوه نظارت و کارگردانی مستقیم خود روی نماهای گرفته شده و تصاویر ضبط شده، متذکر شد: ما به گروههایی که در بحرین تصاویر را تهیه میکردند، همه شرایط را کامل شرح میدادیم، دکوپاژمی کردیم، استوری برد میکشیدیم، جای نورها را مشخص میکردیم. با همه این تعاریف گاه وقتی به سختی و بعد از مدتها تصویر به دست ما میرسید و
ایراداتی داشت که قابل اصلاح نبود از گروه میخواستیم همه آن مراحل را از نو طی و دوباره فیلمبرداری کنند که انرژی و وقت زیادی را طلب میکرد.
این فیلمساز بیان کرد: شیخ عیسی قاسم از حدود ۲۰ سالگی نقش تعیین کنندهای در جریانات و اتفاقات بحرین داشته و بعد از ۵۰ سال مبارزه و رهبری مردم بحرین در سن ۷۰ سالگی، بعد از سلب تابعیت از یک سال قبل برای درمان به ایران آمده، با اینکه او تا به امروز فیلمی را که در مورد خودش است، ندیده است ولی ملاقات ما با رهبری که درموردش فیلم ساخته ایم، جذاب و خاطره انگیز بود. ما تصاویری از ملاقات با شیخ ضبط کردیم که احتمال دارد بعدها از آن تصاویر در مستندی دیگر استفاده کنیم.
مستندی برای مخاطبان خاص
شریف زاده که سال گذشته با مستندی درباره آیتالله مصباح یزدی در جشنواره «سینماحقیقت» حاضر شد، درباره حضور و ارزیابی خود از این جشنواره گفت: «عیسی» فیلم خاصی است که شاید مخاطب عام علاقمند به دیدن آن نباشد ولی شخصیت خود شیخ عیسی قاسم به عنوان فردی که توانسته طی نیم قرن توانایی علمی و فقهی خود را به حد اعلا برساند و زعیم و پیشوای مردم شود، دیدنی است. یا جریاناتی که بر سرزمینی که زمانی جزو خاک ایران محسوب میشد، گذشته است، میتواند برای مخاطب ایرانی جذاب باشد.
وی در پایان عنوان کرد: سال گذشته استقبال خوبی از مستند من شد اما امسال با توجه به اینکه مخاطب عام باید برای هر سانس بلیط خریداری کند قاعدتا در تعداد مخاطب تاثیر منفی خواهد داشت چراکه در شرایط فعلی و اقتصادی جامعه بسیاری از اقشار مردم از جمله دانشجویان شاید توان تهیه چند بلیط برای چند فیلم کوتاه و مستند را هرروز نداشته باشند، ضمن اینکه بیشتر مستندهای حاضر درجشنواره ترویجی اند و قابلیت رقابت در اکران برای آنها تعریف نمیشود.
«عیسی» دوشنبه ۱۸ آذر نخستین اکران خود در جشنواره را پشت سر گذاشت و پنجشنبه ۲۱ آذر ساعت ۲۰ نیز اکران میشود.
Δ