نمایش سرنوشت کاروان اسرای کربلا درسوریه/اینجا محل واقعی واقعه است

کوروش زارعی اعلام کرد نمایش «المسیح فی الطف» را در شهر حلب و در مکانی که کاروان اسرای کربلا در سال ۶۱ هجری در آن اقامت داشته‌اند، به صحنه می‌برد. کوروش زارعی بازیگر و کارگردان تئاتر که این روزها قصد اجرای نمایش «المسیح فی الطف» را در کشور سوریه دارد، درباره این اثر نمایشی به […]


کوروش زارعی اعلام کرد نمایش «المسیح فی الطف» را در شهر حلب و در مکانی که کاروان اسرای کربلا در سال ۶۱ هجری در آن اقامت داشته‌اند، به صحنه می‌برد.

کوروش زارعی بازیگر و کارگردان تئاتر که این روزها قصد اجرای نمایش «المسیح فی الطف» را در کشور سوریه دارد، درباره این اثر نمایشی به سینما خراسان گفت: قرار است شهر حلب مکان اول اجرای نمایش «المسیح فی الطف» باشد. ما از ایران برای اجرای این نمایش مستقیم به حلب سفر کردیم و از اواخر هفته پیش رو ۱۰ شب در شهر حلب و یک هفته بعد هم در شهر دمشق و در جوار حرم مطهر حضرت زینب (س) به مدت ۱۰ شب نمایش را اجرا خواهیم کرد.

وی درباره دلیل اجرای این اثر نمایشی در شهر حلب و دمشق یادآور شد: دلیل اجرای این نمایش در شهر حلب به خاطر این است که اینجا معروف است به شهر اسرا و شهر حضرت زینب (س). زمانی که کاروان اسرای کربلا از شهر کوفه عازم شام شدند، در شهر حلب در دیری که در این شهر بود اسکان پیدا می‌کنند. راهب مسیحی فرمانده‌هان سپاه دشمن را قانع می‌کند تا سر مبارک سیدالشهدا را در اختیار وی قرار دهند و طی آن شب راهب با سر مبارک امام حسین (ع) راز و نیاز می‌کند.

زارعی ادامه داد: ما در مکانی که در سال ۶۱ هجری قمری واقعه مذکور در آن اتفاق افتاده، نمایش را اجرا می‌کنیم. در واقع ما در فضای باز «مشهد الرأس» نمایش را به صحنه می‌بریم که سر مبارک امام حسین (ع) در آنجا روی سنگی قرار گرفته بود و سنگ در حال حاضر هم به عنوان یک زیارتگاه وجود دارد. این دیر و کلیسا تبدیل به مسجد شیعیان شده است. اجرا در شهر دمشق هم به این خاطر است که این شهر به نام حضرت زینب (س) و حضرت رقیه (س)، خواهر و دختر سیدالشهدا (ع) است.

اجرای نمایش با ۶۰ بازیگر سوری

این کارگردان تئاتر درباره گروه بازیگران نمایش «المسیح فی الطف» گفت: ما با ۶۰ بازیگر سوری و به زبان عربی نمایش را اجرا می‌کنیم. عوامل فنی و گروه کارگردانی نیز حدود ۲۰ نفر از هنرمندان تئاتر ایران هستند. برای مردم سوریه خیلی مهم است که این نمایش با حضور بازیگران تئاتر کشور خودشان اجرا می‌شود.

اکثر مردم حلب نمی‌دانستند که کاروان اسرای کربلا یک شب را در شهر حلب سپری کرده‌اند و سر مبارک سیدالشهدا در «مشهد الرأس» قرار داشته و به واسطه این نمایش از ماجرا مطلع شدند. از این رو منتظر اجرای نمایش و شنیدن روایت از زبان ما هستند کارگردان نمایش «المسیح فی الطف» اظهار کرد: اکثر مردم حلب نمی‌دانستند که کاروان اسرای کربلا یک شب را در شهر حلب سپری کرده‌اند و سر مبارک سیدالشهدا در «مشهد الرأس» قرار داشته و به واسطه این نمایش از ماجرا مطلع شدند. از این رو منتظر اجرای نمایش و شنیدن روایت از زبان ما هستند.

زارعی با بیان اینکه ما جنایات وحشیانه‌ای را که دواعش سال ۶۱ هجری قمری در کربلا و با اباعبدالله و خاندان ایشان رقم زدند از طریق ویدئوآرت با جنایات وحشیانه‌ای که دواعش سال ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ در سوریه رقم زده‌اند تطبیق می‌دهیم، افزود: ما در دل یک قصه تاریخی، یک بستر امروزی فراهم کرده‌ایم و نگاهی امروزی به مسائل و اتفاقات منطقه، سوریه و عراق داریم.

وی درباره اینکه آیا نمایش «المسیح فی الطف» در شهرها و کشورهای دیگر نیز اجرا خواهد شد یا نه، گفت: قصد داریم سال‌های آینده این نمایش را در کشورهای دیگر نیز روی صحنه ببریم. مردم و مسئولان شهر حمص سوریه نیز از ما دعوت کرده‌اند تا نمایش را در آن شهر روی صحنه ببریم و مقصد بعدی ما برای اجرا شهر حمص خواهد بود. همچنین برنامه‌ریزی کرده‌ایم که سال آینده نمایش را در کربلا، نجف و کشور لبنان نیز روی صحنه ببریم.

این هنرمند تئاتر متذکر شد: ما نباید بگذاریم جنایات و رفتارهای وحشیانه‌ای که دواعش در سوریه و عراق رقم زدند و این واقعیت که تاریخ ۶۱ هجری قمری بار دیگر تکرار شده است، فراموش شود. وظیفه هنرمند است که این جنایات و تکرار تاریخ را بازگو کند و تذکر دهد. در ایامی که امت جهان اسلام و مردم منطقه و خاورمیانه شاهد بروز جنایات هولناکی توسط شیطان بزرگ، رژیم اشغالگر قدس و رژیم آل سعود هستند، باید به مردم مسلمان چهره واقعی این جنایتکاران را نشان داد. اینگونه اجراها می‌تواند وحدتی بین امت اسلامی ایجاد کند.

تقریب مذاهب به زبان هنر

زارعی با اشاره به اینکه در این نمایش شخصیت اصلی ما یک شخصیت مسیحی است و قصه نمایش را پیش می‌برد، اظهار کرد: ما با این اجرا تقریب مذاهب را هم انجام می‌دهیم و می‌گوییم در این شرایطی که انسان و انسانیت و ارزش‌های انسانی دچار خدشه شده است، تمام ادیان و مذاهب الهی هستند و می‌توانند در کنار هم قرار بگیرند. در واقع این پیامی است که امام حسین (ع) به راهب مسیحی می‌دهد و راهب نیز با جان و دل می‌پذیرد.

رئیس مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی تصریح کرد: همه امت اسلام باید در مقابل دشمنان جهان بشریت متحد شویم. در نزدیک سوریه، غزه و فلسطین قرار دارند و سال‌هاست که مردان، زنان و کودکانش مورد ظلم و ستم اشغالگران قدس قرار گرفته‌اند. از سوی دیگر رژیم آل سعود در یمن که مردمانی مسلمان دارد، نسل کشی به راه انداخته است.

وی با بیان اینکه نمایش «المسیح فی الطف» محصول سازمان هنری رسانه‌ای اوج است، تأکید کرد: این نمایش و اینگونه حرکت‌هایی که کشور ما انجام می‌دهد، در راستای رساندن پیام جمهوری اسلامی به کشورهای دیگر است. حضرت امام خمینی (ره) می‌فرمودند که باید انقلاب اسلامی را به جهان صادر کنیم و یکی از راه‌های صدور نظام جمهوری اسلامی ایران به جهان فعالیت‌های فرهنگی و هنری نظیر تولید آثار تئاتری و سینمایی است.

زارعی در پایان سخنان خود یادآور شد: ما در پایان‌بندی این نمایش بحث محور مقاومت و جبهه مقاومت اسلامی را مطرح می‌کنیم و به شهادت حاج قاسم سلیمانی، ابومهدی المهندس، عماد مغنیه و شهدای سوریه می‌پردازیم.

نمایشنامه «المسیح فی الطف» توسط ابوباسم حیادار نویسنده عراقی نوشته شده و کوروش زارعی درماتورژی و کارگردانی آن را عهده‌دار است. سید حنیف خیرالامور تهیه‌کننده، سعید ذهنی آهنگساز، مهدی غفوری طراح صحنه، محمدرضا آزاد طراح نور، بهزاد جاودانفر طراح حرکت، امیرحسین غفاری طراح گریم، علیرضا خدامرادی طراح پوستر و بروشور و حمید جمالیان فیلمبردار و عکاس از جمله عوامل نمایش «المسیح فی الطف» هستند.