به گزارش سینما خراسان، هفتاد و هشتمین جشنواره فیلم کن در حالی از فردا (۲۳ اردیبهشت) در جنوب فرانسه آغاز به کار میکند که در بخش رقابتی اصلی این رویدا سینمایی نامهای آشنایی چون وس اندرسن، ریچارد لینکلیتر، یوآخیم تریه و برادران داردن به چشم میخورد و سینمای ایران با فیلم «زن و بچه» به کارگردانی سعید روستایی برای کسب نخل طلا رقابت خواهد داشت؛ از داستانهایی با پسزمینههای تاریخی و اجتماعی تا تجربهگراییهای بصری و روایتهای زنمحور، جشنواره کن امسال نوید یک دوره متنوع و بحثبرانگیز را میدهد.
در زیر نگاهی خواهیم داشت به ۲۲ فیلم بخش مسابقه اصلی کن:
آلفا- Alpha (فرانسه) کارگردان: ژولیا دوکورنو ژولیا دوکورنو پس از دریافت نخل طلای کن ۲۰۲۱ برای فیلم «تیتان»، با اثری تازه به رقابت بازگشته است؛ پروژهای که شخصیترین ساخته او توصیف شده است. «آلفا» سومین فیلم بلند دوکورنو است و داستان دختری ۱۳ ساله را روایت میکند که با مادر مجرد خود زندگی میکند و زندگیاش زمانی که با خالکوبی روی بازو به خانه بازمیگردد، دگرگون میشود. طاهر رحیم، گلشیفته فراهانی و ملیسا بروس در این فیلم بازی میکنند. کمپانی نئون حقوق پخش آمریکای شمالی را خریداری کرده است.
پرونده ۱۳۷- Case ۱۳۷ (فرانسه) کارگردان: دومینیک مول مول که با فیلم «موش قطبی» افتتاحیه جشنواره کن ۲۰۰۵ را برگزار کرد، و در سال ۲۰۲۲ با فیلم «شب دوازدهم» در بخش کن پریمیر حضور یافت، حالا با فیلم جدیدی بازگشته است. «پرونده ۱۳۷» داستان پلیسی است که با پروندهای روبهرو میشود که ابعاد شخصی به خود میگیرد. فیلمنامه توسط مول و ژیل مارشان نوشته شده و شبکه ود تلویزیون ملی فرانسه یکی از تهیهکنندگان آن است.
بمیر، عشق من- Die, My Love (آمریکا) کارگردان: لین رمزی جنیفر لارنس، رابرت پتینسون، لاکیت استنفیلد و سیسی اسپیسک در فیلم جدید لین رمزی، «بمیر، عشق من» بازی میکنند. هر چهار فیلم قبلی رمزی در جشنواره کن نمایش داشتهاند، از جمله «تو هرگز واقعاً اینجا نبودی» که برنده بهترین فیلمنامه و بهترین بازیگر مرد (واکین فینیکس) شد. این فیلم اقتباسی از رمان فرانسوی «بمیر، عشق من» اثر آریانا هارویچ است، که مکان وقوع آن به آمریکا منتقل شده است؛ جایی که زنی درگیر عشق و جنون میشود. تهیهکنندگان این فیلم شامل لارنس و جاستین چیاروکی، آندریا کالدروود و مارتین اسکورسیزی هستند.
عقابهای جمهوری – Eagles Of The Republic (سوئد–فرانسه–دانمارک–فنلاند–آلمان) کارگردان: طارق صالح طارق صالح با فیلم «عقابهای جمهوری» سهگانه قاهره خود را کامل میکند. داستان درباره بازیگر محبوب مصری است که مجبور میشود در فیلمی سفارشی از سوی حکومت بازی کند. این اثر در ادامه فیلمهای «حادثه نیل هیلتون» (برنده جایزه بزرگ در ساندنس) و «توطئه قاهره» (با عنوان پسر بهشت در کن ۲۰۲۲، برنده بهترین فیلمنامه) ساخته شده است. فارس فارس بازیگر لبنانیتبار نقش اصلی را در این فیلم ایفا میکند.
ادینگتون – Eddington (آمریکا) کارگردان: آری آستر آری آستر، کارگردان صاحبسبک فیلمهای «موروثی»، «میدسامر» و «بو میترسد»، این بار با یک وسترن معاصر درباره کلانتر یک شهر کوچک که با شهردار درگیر میشود، به کن آمده است. واکین فینیکس، اما استون، پدرو پاسکال و آستین باتلر بازیگران اصلی «ادینگتون» هستند. کمپانی «A۲۴» پخش آمریکایی را برعهده دارد و فروش بینالمللی را از بازار فیلم اروپا آغاز کرده است.
بیرون – Fuori (ایتالیا) کارگردان: ماریو مارتونه ماریو مارتونه پس از فیلمهای «عشق آزاردهنده» (۱۹۹۵) و «نوستالژی» (۲۰۲۲) برای سومین بار به بخش رقابتی کن بازگشته است. «بیرون» درامی درباره دوستی در شرایط دشوار، همبستگی زنان و طغیان علیه هنجارهاست و از زندگی نویسنده ایتالیایی، گولیاردا ساپینزا (نویسنده رمان «هنر شادی») الهام گرفته شده است. والریا گولینو نقش ساپینزا را بازی میکند و ماتیلدا دی آنجلیس و الودی خواننده پاپ نیز در فیلم حضور دارند.
اریخ صدا – The History Of Sound (آمریکا) کارگردان: اولیور هرمانوس اولیور هرمانوس فیلمساز اهل آفریقای جنوبی پس از دریافت جایزه بخش نوعی نگاه کن برای فیلم «زیبایی» در سال ۲۰۱۱، به کن بازگشته است. جاش اوکانر و پل مسکال در یک داستان عاشقانه در بستر جنگ جهانی اول در آمریکا در فیلم «تاریخ صدا» ایفای نقش میکنند. تهیهکنندگان فیلم شامل ترزا رایان-ونگران، ژانگ شین و خود هرمانوس هستند. کمپانی موبی پخش آمریکای شمالی را برعهده دارد و پخش جهانی آن را نیز دو کمپانی فوکس فیچرز و یونورسال اینترنشنال انجام میدهند.
یک تصادف ساده – It Was Just An Accident (ایران–فرانسه–لوکزامبورگ) کارگردان: جعفر پناهی جعفر پناهی نخستین فیلم بلند خود را سال ۲۰۲۲ ساخته است؛ جزئیات زیادی درباره فیلم «یک تصادف ساده» در دست نیست، اما داستان از یک تصادف جزئی آغاز میشود که پیامدهای پیچیدهای به دنبال دارد. آخرین حضور او در کن با مستند «سال طوفان ابدی» در ۲۰۲۱ بود، و آخرین حضورش در بخش رقابتی کن هم با فیلم «سه رخ» در سال ۲۰۱۸ رقم خورد که برنده جایزه بهترین فیلمنامه شد.
خواهر کوچک – The Little Sister (فرانسه) کارگردان: حفصیه حرزی فیلم «خواهر کوچک» اقتباسی از رمان «خواهر کوچک» نوشته فاطمه داس است و درباره دختر مهاجران الجزایری است در پاریس که بین ایمان، خانواده، آرزوها و هویت جنسی خود در کشمکش است. این سومین فیلم بلند حفصیه حرزی بازیگر و کارگردان فرانسوی پس از «تو سزاوار عاشقی هستی» (۲۰۱۹) و «مادر خوب» (۲۰۲۱) است. نادیا ملیتی در نقش اصلی بازی میکند و پارکجیمین (از فیلم «بازگشت به سئول»)، لوئی ممی و مونا سوالم نیز در فیلم حضور دارند.
مغز متفکر – The Mastermind (آمریکا) کارگردان: کلی رایکارد کلی رایکارد که در سال ۲۰۲۲ با فیلم «نمایش» در بخش رقابتی حاضر بود، حالا با درامی درباره سرقت آثار هنری در دوران جنگ ویتنام بازگشته است. جاش اوکانر (در دومین فیلم خود در بخش رقابتی)، گبی هافمن، جان ماگارو و هوپ دیویس در «مغز متفکر» حضور دارند. موبی پخش فیلم را در آمریکا، بریتانیا، ایرلند، آمریکای لاتین، آلمان، اتریش، ترکیه و هند برعهده دارد و کمپانی «Match Factory» فروش جهانی را انجام میدهد.
موج نو – Nouvelle Vague (فرانسه – آمریکا) کارگردان: ریچارد لینکلیتر پس از نمایش دو فیلم در جشنواره کن ۲۰۰۶ ــ «ملت حاضریخور» در بخش رقابتی و «یک پوینده تاریک» در بخش نوعی نگاه، ریچارد لینکلیتر، فیلمساز نامزد اسکار با فیلمی فرانسویزبان به کن بازگشته است. «موج نو» داستان ساخت فیلم کلاسیک «از نفسافتاده» ساخته ژان-لوک گدار را روایت میکند؛ فیلمی که در سال ۱۹۶۰ در کن به نمایش درآمد. گیوم ماربک نقش گدار را بازی میکند، زویی دویچ در نقش ژان سیبرگ و آبری دولین در نقش ژان-پل بلموندو ظاهر شدهاند. این فیلم ادای احترامی است به فیلمسازان موج نو سینمای فرانسه.
طرح فینیقی – The Phoenician Scheme (آمریکا – آلمان) کارگردان: وس اندرسن وس اندرسن که اخیراً هر دو سال یکبار با فیلمی در بخش رقابتی حضور دارد (شهر سیارکی در ۲۰۲۳ و گزارش فرانسوی در ۲۰۲۱)، امسال با فیلمی ماجراجویانه و جاسوسی به جشنواره بازگشته است. «طرح فینیقی» با بازی بنیسیو دل تورو و میا تریپلتون و همچنین حضور ستارگانی چون مایکل سرا، تام هنکس، برایان کرنستون، ریز احمد، اسکارلت جوهانسون و بندیکت کامبربچ، در آلمان با همکاری استودیو بابلزبرگ فیلمبرداری شده است.
رنوآر – Renoir (ژاپن) کارگردان: چیه هایاکاوا چیه هایاکاوا پس از موفقیت فیلم «طرح ۷۵» در بخش نوعی نگاه ۲۰۲۲ و انتخاب آن به عنوان نماینده اسکار ژاپن، دومین فیلم بلند خود را ساخته است. فیلم «رنوآر» که در دهه ۱۹۸۰ ژاپن میگذرد، داستان دختری نوجوان را روایت میکند که با پیچیدگیهای بلوغ مواجه است. یویی سوزوکی در نقش اصلی ظاهر شده و بازیگرانی چون لیلی فرانکی («دزدان فروشگاه») و یومی کاوای نیز در آن حضور دارند.
رستاخیز – Résurrection (چین) کارگردان: بی گان بی گان فیلمساز چینی با سومین فیلم بلند خود به کن بازگشته است؛ پس از نمایش «سفر دراز شبانه تا شب» در بخش نوعی نگاه سال ۲۰۱۸. «رستاخیز» یک فیلم علمی-تخیلی با درونمایههای کارآگاهی است و داستان زنی را روایت میکند که در دنیایی پساآخرالزمانی، با قدرتی جادویی وارد رؤیاهای تنها موجودی میشود که هنوز توانایی رؤیا دیدن دارد. جکسون یی و شو چی بازیگران اصلی هستند.
رومریا – Romería (اسپانیا) کارگردان: کارلا سیمون کارلا سیمون، کارگردان فیلم تحسینشده «تابستان ۱۹۹۳» و برنده خرس طلایی برلین با فیلم «آلکاراس»، با سومین بخش از سهگانه خانوادگیاش به کن بازگشته است. «رومریا» از زندگی واقعی پدر و مادر بیولوژیکی و ناتنی سیمون الهام گرفته شده و داستان زن جوانی است که برای یافتن خانواده پدر بیولوژیکیاش سفر میکند.
مامور مخفی – The Secret Agen (برزیل – فرانسه – آلمان – هلند) کارگردان: کلبر مندوسا فیلیو کلبر مندوسا فیلیو فیلمساز برزیلی، پس از دریافت جایزه هیات داوران برای «باکورائو» در سال ۲۰۱۹ و نمایش مستند «تصاویر ارواح» در ۲۰۲۳، با فیلمی جدید به کن بازمیگردد. داستان «مامور مخفی» در سال ۱۹۷۷ و در دوران دیکتاتوری برزیل رخ میدهد، جایی که مردی مرموز به شهر رسیفه میآید تا از گذشته خشونتبار خود بگریزد. واگنر مورا، ماریا فرناندو کندیدو، گابریل لئونه و اودو کییر بازیگران اصلی هستند.
ارزش احساسی – Sentimental Value (نروژ – فرانسه – آلمان – دانمارک – سوئد) کارگردان: یوآخیم تریه یوآخیم تریه چهار سال پس از موفقیت فیلم «بدترین آدم دنیا» در کن، که جایزه بهترین بازیگر زن را دریافت کرد و دو نامزدی اسکار بهدست آورد، بازگشته است. فیلم «ارزش احساسی» با حضور رناته رینسوه، استلان اسکارشگورد، اینگا ایبسدوتر لیلهآس و ال فانینگ، روایتی است از خانواده، خاطره و قدرت هنر.
سیرات -Sirat (اسپانیا) کارگردان: الیور لَکسه الیور لکسه که پیشتر سه فیلم تحسینشده در بخشهای مختلف جشنواره کن از جمله «آتش خواهد آمد» برنده جایزه هیات داوران بخش نوعینگاه و «میموزا» برنده جایزه بزرگ بخش هفته منتفدان، حالا با اولین حضورش در بخش رقابتی کن میآید. «سیرات» درباره پدری و پسری است که در جشنوارهای موسیقایی در مراکش به دنبال خواهر و دختر گمشدهشان میگردند. این فیلم با همکاری پدرو و آگوستین آلمودوار تهیه شده است.
صدای سقوط- Sound Of Falling (آلمان) کارگردان: ماشا شیلینسکی «صدای سقوط»، فیلم دوم شیلینسکی پس از «دختر آبی تیره»، او را به بخش رقابتی کن رسانده است. داستان در مزرعهای آلمانی و طی یک قرن روایت میشود و چهار دختر از دورههای مختلف زمانی را دنبال میکند که زندگیشان به نحوی در هم تنیده میشود. بازیگران اصلی این فیلم شامل لویزه هایر، لنا اورزندوفسکی، سوزانه ووست و لیا دریندا هستند.
دو دادستان – Two Prosecutors (اوکراین) کارگردان: سرگئی لوزنیتسا «دو دادستان» اولین فیلم داستانی لوزنیتسا پس از «دونباس» (۲۰۱۸) است و بر اساس رمانی از گئورگی دمیدوف ساخته شده است. داستان در دوران وحشت بزرگ استالین در ۱۹۳۷ میگذرد و درباره دادستان جوانی است که با کشف نامهای از یک زندانی، علیه سیستم شورش میکند. فیلم در سال ۲۰۲۴ در لتونی فیلمبرداری شد.
زن و بچه – Woman And Child (ایران) کارگردان: سعید روستایی سعید روستایی سه سال پس از «برادران لیلا» که در بخش رقابتی کن ۲۰۲۲ به نمایش درآمد، با درامی خانوادگی بازگشته است. داستان «زن و بچه» درباره مادری بیوه است که در تقابل با پسر نوجوان و سرکش خود قرار دارد. در آستانه نامزدی با مردی دیگر، حادثهای تراژیک او را به بازنگری در احساسات خود وامیدارد. فیلم بار دیگر پریناز ایزدیار را در کنار پیمان معادی در نقشهای اصلی قرار داده است.
مادران جوان – Young Mothers (بلژیک) کارگردانان: ژان-پیر داردن، لوک داردن برادران داردن با دهمین فیلم خود در بخش رقابتی کن، بار دیگر بر موضوعات اجتماعی تمرکز کردهاند. «مادران جوان» داستان پنج دختر نوجوان را روایت میکند که در پناهگاهی برای مادران کمسن زندگی میکنند و برای آیندهای بهتر برای خود و فرزندانشان تلاش میکنند. داردنها پیشتر دو بار نخل طلا را برای «روزلتا» (۱۹۹۹) و «کودک» (۲۰۰۵) کسب کردهاند.
هفتاد و هشتمین جشنواره بینالمللی فیلم کن از ۱۳ تا ۲۴ می ۲۰۲۵ (۲۳ اردیبهشت تا سوم خرداد ۱۴۰۴) برگزار میشود و ستاره فرانسوی، ژولیت بینوش، به عنوان رئیس هیات داوران بخش رقابتی اصلی این جشنواره انتخاب شده است.
Δ