وزارت کار «تئاتر» را به‌عنوان شغل بپذیرد/ پر سوم سیمرغ از آن ماست

آرش دادگر کارگردان و مدرس تئاتر با اشاره به اینکه وزارت کار باید «تئاتر» را به‌عنوان یک شغل بپذیرد، عنوان کرد در صورت نداشتن برنامه‌ریزی درست و مدون تئاتر نمی‌تواند از این بحران عبور کند. آرش دادگر نویسنده، کارگردان و مدرس تئاتر درباره لزوم حمایت دولت از حوزه تئاتر و کسر نشدن ۹ درصد مالیات […]


آرش دادگر کارگردان و مدرس تئاتر با اشاره به اینکه وزارت کار باید «تئاتر» را به‌عنوان یک شغل بپذیرد، عنوان کرد در صورت نداشتن برنامه‌ریزی درست و مدون تئاتر نمی‌تواند از این بحران عبور کند.

آرش دادگر نویسنده، کارگردان و مدرس تئاتر درباره لزوم حمایت دولت از حوزه تئاتر و کسر نشدن ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده از هنرمندان به سینما خراسان گفت: متاسفانه به نظر می‌رسد چه در این دولت و چه در دولت‌های قبلی بی توجهی کاملی نسبت به فرهنگ و هنر وجود دارد و تنها شاهد شعارهای پوپولیستی در حمایت از اهالی فرهنگ و هنر هستیم اما در عمل با تزریق قطره‌ای امکانات و کمک‌های مالی و البته نبود برنامه ریزی در این حوزه روبرو هستیم.

وی ادامه داد: در طول ۴۰ سال گذشته برنامه بلندمدت و زیرساخت درستی برای فرهنگ و هنر نداشتیم و هر وزیر و مدیری تنها خواسته شرایط را بگذراند تا دوره فعالیتش به پایان برسد. در طول این سال‌ها مدیران و وزیران بسیاری در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آمدند و رفتند اما هیچ کدام نقطه مثبتی در کارنامه‌شان به جا نگذاشتند که در حال حاضر بتوانیم با استناد به عملکرد آن‌ها از این بحران خارج شویم. وقتی دولت برنامه‌ای برای حل مشکلات هنرمندان ندارد دیگر نمی‌توان انتظار داشت که حالا نواقص را برطرف کند. متاسفانه هر کمبودی که در مملکت به وجود می‌آید برای رفع آن از بودجه نداشته فرهنگ و هنر هزینه می‌کنند تا مثلا از صندوق ذخایر ارزی پس با این وجود چطور می‌توان انتظار داشت که در شرایط پیش آمده دولت به کمک هنرمندان بیاید و ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده را برای مدتی به آن‌ها ببخشد.

به نظر می‌رسد که تلاش‌ها بیشتر از پذیرش کار تئاتر به‌عنوان یک شغل، این است که هنر تئاتر را یک فعالیت تفننی به نمایش بگذارند به همین دلیل است که به تئاترهای پرهزینه و لاکچری بها داده می‌شود تا هنر مطالبه‌گر جایی برای رشد نداشته باشددادگر با اشاره به اینکه مجلس شورای اسلامی نیز تمایلی به حمایت از حوزه فرهنگ و هنر از خود نشان نمی‌دهد، بیان کرد: وقتی دولت و مجلس توجهی به هنرمندان و اهالی فرهنگ خود ندارد این وظیفه خود ماست که دست به کار شویم. ما باید برای گرفتن حق طبیعی‌مان ابراز وجود کنیم و نشان دهیم که تاثیرگذار هستیم. وزارت کار باید تئاتر را به‌عنوان یک شغل بپذیرد اما متاسفانه به نظر می‌رسد که تلاششان بیشتر از پذیرش کار تئاتر به‌عنوان یک شغل این است که هنر تئاتر را یک فعالیت تفننی به نمایش بگذارند به همین دلیل است که به تئاترهای پرهزینه و لاکچری بها داده می‌شود تا هنر مطالبه‌گر جایی برای رشد نداشته باشد.

این عضو هیات مدیره کانون کارگردانان خانه تئاتر با اشاره به تلاش خانه تئاتر برای گرفتن حق هنرمندان یادآور شد: فراموش نکنیم که در بزنگاه‌های مختلف حداقل ۳۰ درصد از تاثیری که می‌توان روی مردم گذاشت از طریق هنرمندان شکل می‌گیرد پس ما خودمان باید مطالباتمان را از طریق رسانه‌ها و فضای مجازی به گوش همه برسانیم و آنقدر این صدا بلند باشد که مجبور شوند به خواسته هایمان رسیدگی کنند. اعتراض اهالی هنر باید به شکل مدنی بیان شود چون ما که معاند نیستیم بلکه تنها حق و حقوق اندک خودمان را می‌خواهیم.

کارگردان نمایش «مکبث» با اشاره به توییت وزیر ارشاد که در آن از تئاتر نامی نبرده بود، گفت: هنرمندان تئاتر همیشه مأخوذ به حیا و سر به زیر بوده اند اما تا کی باید بی اهمیتی به آن‌ها ادامه داشته باشد. این دست کم گرفتن‌ها و حمایت نکردن از هنرمندان تئاتر تاثیر بزرگ و مخربی در جوانان و نسل‌های بعدی تئاتر ایجاد می‌کند و باعث می‌شود نسل چهارم و پنجم تئاتر ما دیگر امیدی به آینده کاری شان نداشته باشند. باور کنید برنامه ریزی دقیق و مدون اصلا کار سختی نیست چون ما عالمان و صاحبان اندیشه بزرگی در این مملکت داریم که می‌توان از آن‌ها کمک گرفت اما متاسفانه یک نفر پارو می‌زند و ۱۹ نفر دیگر در حال دستور دادن هستند.

دادگر با اشاره به مدیریت قادر آشنا در اداره کل هنرهای نمایشی بیان کرد: قادر آشنا جزو مدیرانی است که به تعهداتی که می‌دهد عمل می‌کند اما متاسفانه وی تنها یک سال دیگر مدیریت اداره کل هنرهای نمایشی را برعهده خواهد داشت چون بعد از انتخابات ۱۴۰۰ مشخص نیست شرایط چطور پیش می‌رود و دولت جدید مدیران جدیدی را بر سر کار می‌آورد.

وی در پایان صحبت‌هایش با اشاره به اینکه بالاخره شرایط سختی که این روزها در کشور در جریان است، پایان می‌پذیرد، گفت: من همیشه به‌عنوان یک تئاتری خودم را منوط به این نکردم که تئاتر کار کردن یعنی کارگردانی یک اثر نمایشی بلکه اندیشیدن به تئاتر برایم اهمیت دارد. ما همیشه شرایط سخت را پشت سر گذاشته‌ایم و امیدوارم این شرایط نیز با حداقل خسارت جانی و اقتصادی به پایان برسد. ما ملت شریف و بزرگواری هستیم و در طول تاریخ توانستیم از بزنگاه‌های مختلف به سلامت عبور کنیم و همیشه برگ برنده‌ای را رو کرده‌ایم تا کسی نتواند به ما تعرض کند. ما «پَر سوم سیمرغ» را در اختیار داریم و قطعا آینده از آن ماست اما اگر آرامش و برنامه ریزی نداشته باشیم و اقتصادمان فلج شود این ارتش تاریکی نمی‌تواند به سلامت از سد مشکلات عبور کند.