شانزدهمین جشنواره تئاتر کردی سقز که عنوان بین المللی را نیز یدک می کشد در حالی به کار خود پایان داد که به نظر می رسد چراغ این رویداد فرهنگی در کردستان نیم سوز شده است. به گزارش پایگاه خبری سینما خراسان به نقل از مهر، برگزاری جشنواره های متعدد تئاتر در طول سال در […]
شانزدهمین جشنواره تئاتر کردی سقز که عنوان بین المللی را نیز یدک می کشد در حالی به کار خود پایان داد که به نظر می رسد چراغ این رویداد فرهنگی در کردستان نیم سوز شده است.
به گزارش پایگاه خبری سینما خراسان به نقل از مهر، برگزاری جشنواره های متعدد تئاتر در طول سال در استان کردستان طی یک دهه اخیر به عنوان یکی از فعالیت های شاخص هنری در دستور کار مدیران اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار گرفته است و هر ساله بر رنگ و لعاب ظاهری این رویدادها افزوده می شود.
تئاتر خیابانی مریوان، تئاتر کردی سقز، تئاتر استانی کردستان از جمله سه رویداد شاخص حوزه نمایش در استان است که هر ساله و با صرف اعتبارات زیادی از سوی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شده و بخش زیادی از اعتبارات فرهنگی کردستان را می بلعند.
در کنار برگزاری جشنواره های پر رنگ و لعاب در سطح استان کردستان، متاسفانه امروز کردستان حتی یک پلاتوی استاندارد برای اجرای نمایش ندارد و در حالی که چند سالی است وعده افتتاح چندین پلاتو در سطح استان مطرح شده ولی تا این لحظه هیچکدام از این وعده ها جنبه عملیاتی به خود نگرفته است.
هر چند که طی ۱۰ روز اخیر نام شهرستان سقز با یک اتفاق تلخ و مرگ ۱۲ نفر در یک تالار عروسی عجین شده بود که این بار جشنواره تئاتر کردی نام این شهرستان را سرزبان ها انداخت و شانزدهیمن دوره از این رویداد فرهنگی نیز به میزبانی سقز برگزار شد.
جمعه شب شانزدهمین دوره از جشنواره تئاتر کردی سقز که عنوان بین المللی را نیز یدک می کشید، به ایستگاه پایانی رسید و گروه های نمایشی و افراد برتر و همچنین منتخب معرفی و مورد تقدیر و تجلیل قرار گرفتند.
تئاتر کردی سقز در حالی دوره شانزدهم خود را هم سپری کرد که در طول دو دهه اخیر با فراز فرودهای مختلفی مواجه بود و در طول این سالها علیرغم تمامی برنامه ریزی ها و تلاش ها، تاکنون در سطح یک جشنواره مقبول خود را مطرح نکرده است و البته با تصمیم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از این پس دیگر اثر برتر این جشنواره نیز راهی جشنواره بین المللی تئاتر فجر نخواهد شد.
هر چند که اساسا پاسخ به این سوال در خصوص اینکه آیا واقعا اصطلاحی به عنوان تئاتر کردی وجود خارجی دارد یا خیر خود جای بحث و بررسی فراوانی است، که برگزاری این رویداد در کردستان بدون اینکه خروجی آن مشخص و قابل تفهیم باشد نیز جای تامل دارد و زمانی که چهار سال روند برگزاری این جشنواره متوقف شد با چند سال اخیر که به صورت منظم برگزار شده است، میزان دستاوردها و خروجی های آن مشخص نیست.
هر ساله جشنواره تئاتر کردی در سقز با شماری هنرمند مشخص برگزار شده و تنها می توان خروجی این جشنواره را جمع کردن فعالان و هنرمندان عرصه تئاتر کردستان و یکی دو استان دیگر منطقه دانست که البته مشابه این اتفاق برای دو رویداد دیگر تئاتر در کردستان یعنی در شهرهای مریوان و سنندج نیز روی می دهد.
دخالت فرماندار شهرستان سقز برای حضور یک گروه نمایشی در جشنواره
حاشیه های پیرامون برگزاری جشنواره شانزدهم جایی شکل گرفت که به دلیل دخالت فرماندار شهرستان سقز و علیرغم تایید اعضای هیات بازبین یکی از گروه های نمایشی سنندج از حضور در مسابقه منع شد و یک گروه از سقز مجوز حضور در بخش مسابقه این دوره از جشنواره را گرفت.
بر اساس کسب اطلاع سینما خراسان و علیرغم پیگیری های اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، فرماندار ویژه شهرستان سقز اعلام کرد که گروه منتخب سنندج حق شرکت در جشنواره را ندارد و باید گروه سقز در این رویداد حضور داشته باشد که البته در نهایت هم این خواسته اجابت شد.
جشنواره شانزدهم در حالی بار دیگر رقابتی شد که در دوره قبلی و بعد از برگزاری نشست ها و جلسات مختلف کارشناسی، جشنواره از حالت رقابتی خارج شده بود و فقط گروه های منتخب در جشنواره حضور پیدا کرده و به اجرا می پرداختند که گویا این تصمیم با شکست مواجه شده و بار دیگر متولیان جشنواره را رقابتی کردند.
استقبال مردم مهمترین ویژگی جشنواره تئاتر کردی سقز است
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کردستان در خصوص برگزاری جشنواره شانزدهم تئاتر کردی سقز، گفت: برای حضور در شانزدهمین جشنواره تئاتر کردی سقز، ۴۷ اثر از گروههای داخل کشور و ۱۷ اثر هم از گروههای خارج کشور به دبیرخانه ارسال شد که پس از ارزیابی، ۱۲ گروه به بخش مسابقه راه یافت.
جلال قلعه شاخانی افزود: یکی از تفاوتهای جشنواره تئاتر کردی با سایر تئاترها در کشور، استقبال و علاقه مردم است که با عنوان مخاطب حرفهای هستند که از سواد تئاتری و هنری برخوردارند و شاید متفاوتتر از سایر شهرها باشند.
وی بیان کرد: استقبال حرفهای مردم سقز از جشنواره تئاتر کردی ما را مشتاقتر به استمرار برگزاری و وظیفه ما را سنگینتر میکند که قدمهای بیشتری برای تئاتر سقز برداریم هر چند اقداماتی در حال انجام است.
در حالی که مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کردستان از استقبال خوب مردم برای تماشای آثار خبر می دهد که تصمیم عجیب مبنی بر بلیط فروشی برای تماشایی بخش مسابقه این جشنواره با واکنش منفی مردم و علاقمندان به تئاتر مواجه شد.
بلیط فروشی مخاطبان جشنواره تئاتر کردی سقز را کاهش داد
بر اساس گزارش های منتشر شده از سوی رسانه های مختلف، به دلیل بلیط فروشی میزان حضور و استقبال مردم برای تماشایی آثار به کمترین میزان خود رسید و البته شماری از علاقمندان نیز موفق به تماشایی آثار راه یافته به این دوره از جشنواره تئاتر کردی سقز نشدند.
بارش برف و بلیط فروشی دو عامل اصلی بود که باعث شدند تا به غیر از اجراهای پایانی در دیگر اجراهای بخش مسابقه، سالن های اجرا تکمیل نشوند که البته هیوا حاجی محمدی دبیر جشنواره نظری متفاوت از این را دارد.
دبیر شانزدهمین جشنواره بین المللی تئاتر کُردی سقز در خصوص بلیت فروشی این جشنواره اظهار داشت: سالن آمفی تئاتر اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی این شهرستان گنجایش محدودی دارد و علاقمندان هم بیش از حد از این جشنواره اسقبال می کنند و متاسفانه سال های گذشته بیشتر علاقمندان از دیدن اجراها محروم می شدند.
وی یکی از دلایل بلیط فروشی در جشنواره امسال را ساماندهی و نظم سالن برای احترام به گروه ها و تماشاگران برشمرد و یادآور شد: سال های گذشته جدا از تکمیل ظرفیت سالن بسیاری هم در گوشه و کنار سالن برای دیدن اجراها می ایستادند و این باعث شلوغی در اجراها می شد.
وی عنوان کرد: بر اساس همه استانداردها در جشنواره های ملی و بین المللی بلیط فروشی کاری حرفه ای در راستای احترام به مخاطب و اجرای با آرامش گروه های شرکت کننده است بنابراین این دوره با آرامش و نظم خاصی برگزار خواهد شود و به محض تکمیل ظرفیت سالن ها اجازه ورود تماشاگر به سالن داده نمی شود.
حضور کم رنگ رسانه ها برای پوشش جشنواره تئاتر کردی سقز
یکی دیگر از مسائل پیرامون برگزاری جشنواره شانزدهم تئاتر کردی سقز، استقبال حداقلی رسانه های استان برای پوشش آن بود به گونه ای که به غیر از یکی دو رسانه، دیگر خبرگزاری های سطح استان از اعزام خبرنگار برای پوشش آن پرهیز کرده بودند.
در حالی که دبیر اجرایی جشنواره شانزدهم تئاتر کردی سقز می گوید که از همه رسانه برای پوشش این رویداد دعوت به عمل آمده است، در اظهار نظری شتاب زده توپ کم کاری خود و دیگر متولیان را به زمین رسانه ها می اندازد.
علیرضا اسماعیلی با اشاره به دعوت از تمامی رسانه ها برای پوشش این رویداد، گفت: همه رسانه های خارجی و داخلی را برای پوشش این جشنواره دعوت کرده بودیم ولی متاسفانه تعداد محدودی از آنها حاضر به شرکت در این جشنواره شدند.
وی با بیان اینکه بعضی از رسانه ها انتظار غیرمقبولی برای پوشش این جشنواره داشتند، افزود: تامین خواسته های غیرمقبول رسانه ها برای دبیرخانه جشنواره شانزدهم قابل اجرا نبود و از عهده آن خارج بود.
این اظهار نظر شتاب زده و غیرکارشناسی دبیر اجرایی جشنواره تئاتر کردی سقز در حالی که به گفته یک منبع موثق اعتبار و هزینه این دوره از جشنواره تئاتر کردی سقز در این شرایط بد اقتصادی در کشور مبلغی بیش از ۳۰۰ میلیون تومان بوده است، ثابت می کند که متولیان و مدیران فرهنگی به ویژه منصوبان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان توپ کم کاری های خود را به زمین رسانه ها شوت می کنند.
حضور پررنگ و پرشور رسانه های مختلف جمعی برای پوشش تمامی رویدادها و اتفاقات به ویژه جشنواره های فرهنگی از جمله تئاتر در سالهای گذشته به بهترین شکل ممکن بوده است و متاسفانه در این بیشترین بی تفاوتی ها نیز از سوی متولیان باعث دلسرد شدن اهالی رسانه برای پوشش جشنواره تئاتر کردی سقز شده است.
سوال اصلی اینجاست که چگونه می توان برای یک جشنواره استانی اعتباری بالغ بر ۳۰۰ میلیون تومان را هزینه کرد ولی نمی توان برای حضور اهالی خبر و رسانه برای پوشش همان رویداد امکانات و حداقل های اولیه را تامین کرد.
برگزاری جشنواره شانزدهم تئاتر کردی سقز نیز به ایستگاه پایانی رسید و در حالی که هزینه های زیادی نیز برای برگزاری آن صورت گرفت ولی مشخص نیست که خروجی آن چیست و سرنوشت آثار برتر این جشنواره چه می شود و البته در این میان همچنان زیرساخت های فرهنگ کردستان از جمله هنر نمایش بلاتکلیف باقی مانده و مسئولان نیز فقط برای افتتاح آنها در آینده ای نزدیک وعده سر می دهند.
Δ