اشک هور؛ قهرمان‌ پروری از نگاه دیگر

«اشک هور» نگاه دگرگونه‌ای به فرآیند قهرمان‌پروری دارد و این پروسه را با دو اهرم «حیات خانوادگی» و «فصل رزم» شهید علی هاشمی کامل‌ می‌کند. فیلمی سلامت و بی‌ادعا که قطعا مهمترین اثر مهدی جعفری تا امروز به حساب می‌آید.

به گزارش سینما خراسان، پروسه قهرمان‌پروری در فیلم‌های پرتره، اشکال متفاوتی دارد که بیشتر مشتمل بر لیاقت‌های خرق‌عادت‌گونه قهرمان داستان می‌شود. روندی که در «اشک هور» دیده می‌شود اما پارادایم متفاوتی دارد. مخاطب در این فیلم، درحالی با روزهای پایانی زندگی شهید علی هاشمی مواجه می‌شود که پای هیچ عملیاتی در میان نیست. فیلمنامه اگرچه نام برجسته‌ای چون علی هاشمی را به خود می‌بیند اما دایرمدار شخصیت مادر و کنش‌مندی متفاوت او قرار دارد.

از این حیث شاید بتوان فیلم را با «شیار ۱۴۳» مقایسه کرد؛ مادرانی که منتظر هستند تا خبری از فرزند شهیدشان بیاید. در این میان، «اشک هور» خرده‌داستان‌های دیگری را نیز به جریان اصلی قصه‌اش اضافه می‌کند مانند فلاش‌بک‌هایی از نگاه همرزم هاشمی (تورج الوند) که مخاطب، فراتر از زندگی خانوادگی وی را مشاهده می‌کند. درواقع سیاستی که فیلمنامه برای قهرمان‌پروری در پیش گرفته، مبتنی بر موازی‌سازی دو اهرم «نگاه خانوادگی» و «فصل رزم» زندگی اوست. دو فصل جداگانه‌ای که علاوه بر تکمیل پازل شخصیت‌پردازی شهید، پروسه قهرمان‌پروری وی را نیز کامل می‌کند.

هر چند که فیلم این سیکل گردشی را چندان خطی دنبال نمی‌کند که ازقضا این کلونی، پاسخ خوبی در کلیت فیلم می‌دهد. این تدبیر سبب شده تا سکانس‌ها، به‌ فراخور اقتضائات قصه به مخاطب تحویل داده شوند و از سوی دیگر، تمام بار عاطفی داستان، به‌مانند آثار مشابه، در سکانس فینال خلاصه نشود. از این حیث «اشک هور» چند سکانس احساسی دارد که در اثنای فیلم تعبیه شده و کارکرد درستی دارد. سکانس فینال هم تصویری مستند از تشییع باشکوه علی هاشمی است که تمام‌کننده درست و شایسته‌ای برای این فیلم بی‌ادعا به حساب می‌آید.

فیلم همچنین یک بازی خوب زیرپوستی از رویا افشار دارد که حتی امکان دارد وی را در روز اختتامیه، با افتخارآفرینی مواجه کند. فیلمبرداری و تدوین فیلم نیز قاب‌های زیبایی را برای مخاطب خلق کردند که می‌توانند شایسته تقدیر قرار بگیرند. موسیقی فیلم نیز در برخی سکانس‌ها، در قامت کاراکتری مستقل، مخاطب را درگیر می‌کند.

«اشک هور» فیلم شریف، سلامت و بی‌ادعایی است که قطعا فراتر از نام بی‌آلایش خود ظاهر شد. مهدی جعفری در حوزه اجرای میدانی، گسترده‌تر از دو ساخته قبلی خود عمل کرد و لیاقت‌های جدیدی از خود نشان داد که قطعا مهم‌تر و برجسته‌تر از دیگر کارهای وی محسوب می‌شود و می‌تواند اتفاق‌های خوبی را برای او در این دوره از جشنواره رقم بزند.

«اشک هور» به کارگردانی مهدی جعفری و تهیه‌کنندگی مجتبی فرآورده در نخستین نوبت نمایش های روز سه شنبه ۱۶ بهمن اکران شد.

این فیلم روایتی است از روزهای آخر زندگی علی هاشمی و برشی سینمایی از یک سریال تلویزیونی پخش نشده به نام «قرارگاه سری نصرت» است.

رویا افشار، ساره رشیدی و تورج الوند در این فیلم ایفای نقش می‌کنند.